Burgerpanel geeft mening over de Molenstraat.
Burgerpanel geeft mening over de Molenstraat.

'Meer sfeer als de straat volledig autovrij wordt'

Centrum 2.657 keer gelezen

VEGHEL | Het inwonerspanel van Veghel kreeg vorige week een vragenlijst voorgeschoteld over de Molenstraat in Veghel. Studenten van ROC de Leijgraaf zijn bezig met een verbeterplan voor deze straat in het centrum van Veghel. In samenwerking met de Stadskrant Veghel en het Centrummanagement schakelden ze het burgerpanel in.

De meeste panelleden bezoeken de Molenstraat om lekker een hapje te gaan eten. Liefst 72 procent van de meer dan 300 respondenten van het burgerpanel eet wel eens buiten de deur in de Molenstraat. 23 procent drinkt er een drankje en 9 procent gaat er echt op stap. Maar 14 procent van de ondervraagden komt nooit in de Molenstraat. Verder lopen, fietsen en rijden er een hoop mensen doorheen. Dat laatste is een kritiekpuntje wat vaak terugkomt. 'Ik ga liever niet uiteten in deze straat. Als je hier in de zomer op het terras zit, is het autoverkeer zéér hinderlijk aanwezig. In de smalle stenige straat blijven uitlaatgassen hangen en het geluid weerkaatst tegen de gevels. Totaal niet prettig als verblijfsgebied', schrijft iemand.

De Molenstraat is een eenrichtingsweg. 

Trekpleister
Op de vraag of de Molenstraat sfeer uitstraalt zijn de meningen verdeeld. 36 procent vindt van wel, 30 procent is neutraal en 32 procent is het er mee oneens. 'De panden, terrassen en restaurants geven een mooie sfeer aan de straat' en 'Met de kerstsfeer van nu al helemaal' valt er terug te lezen in de rapportage. Er zijn ook respondenten met mindere ervaringen. 'Er is nauwelijks een trottoir waar je als voetganger kunt lopen. De aanwezige ruimte wordt onderbroken door plantenbakken, terrasmeubilair en andere obstakels van restaurateurs en winkeliers. De ruimte voor auto's is bewust klein gemaakt om het eenrichtingsverkeer te benadrukken, maar er rijden nog veel automobilisten tegen het verkeer in. Dat komt omdat het totaal onduidelijk is'.
Het gemotoriseerde verkeer met de ronkende uitlaatgassen komt weer om de hoek kijken. In het rapport van TIPVeghel staat onder andere het volgende: 'Er komt zeker meer sfeer (en bezoekers) als deze straat volledig autovrij wordt. Kijk naar de binnenstad van Breda (de Korte Putstraat in Den Bosch valt ook een paar keer red.). Dat is in de zomer een bruisend hart. Een trekpleister voor de stad' en 'het autoverkeer doet veel afbreuk aan de sfeer'.

'Weg totaal afsluiten voor verkeer'
De huidige verkeerssituatie zou gevaarlijke situaties opleveren: 'De terrassen staan te veel op het voetgangersgedeelte. De voetgangers moeten de straat op en dat is gevaarlijk omdat er verkeer voorbijkomt', vindt iemand. Een andere (grote) ergernis zijn de geparkeerde auto's die staan te wachten of lossende vrachtwagens.
Het mag dan ook geen verrassing zijn dat 65 procent het liefst ziet dat de verkeerssituatie wordt aangepast. Hiervan wil 48 procent de weg helemaal afsluiten als de horeca open is en 22 procent ziet het wel zitten als er een fietsstraat wordt aangelegd en de auto's te gast zijn. 'De weg totaal afsluiten voor verkeer. Maak er een echte horecastraat van met verwarmde terrassen. De winkeliers die er zitten verplaatsen naar een andere locatie. Het zou een straat moeten worden met alleen maar restaurants en kroegen', oppert een panellid. Andere schrijven dat de weg in ieder geval dicht moet in het weekend (en feestdagen) of wanneer de horecazaken geopend zijn. 'Het kan gaan om een dagelijkse afsluiting voor al het gemotoriseerde verkeer (dus ook brommers). Bijvoorbeeld van 17.00 uur tot 00.00 uur'. Wel wordt er hardop getwijfeld aan de haalbaarheid van het dichtgooien van de weg. 'De Molenstraat helemaal afsluiten? Het stratenplan van Veghel is dusdanig beroerd dat dit eigenlijk niet haalbaar is, omdat mensen dan veel te ver moeten omrijden' en 'Als je van de Molenstraat een leuke uitgaansstraat wil maken, moeten de auto's weg. Maar voor het verkeer is dit wel een belangrijke weg. Wat is het alternatief?'.

Meedenken
Tot slot werd het burgerpanel gevraagd wat ze missen in de Molenstraat en konden ze tips geven. "Goed om te lezen dat de inwoner van Veghel wil meedenken en creatief is in het bedenken van bruikbare oplossingen. Een mooi voorbeeld van samen het probleem aanpakken", reageert centrummanager Dirk Lammers. Het rapport is hier terug te lezen en op www.tipveghel.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor het burgerpanel.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant