De leerlingen werden verrast met een worstenbroodje van Bakkerij Verhoeven.
De leerlingen werden verrast met een worstenbroodje van Bakkerij Verhoeven.

Nieuwe sfeerverlichting in het Veghelse centrum

Centrum 1.472 keer gelezen

VEGHEL | De feestverlichting in het centrum van Veghel krijgt een andere invulling. Het Fioretti College, de gemeente Meierijstad en het Centrummanagement hebben de handen ineengeslagen. De bogen in de Hoofdstraat blijven hangen, maar onder andere de Molenstraat krijgt een andere uitstraling.

De S-vormige ijzeren stangen liggen op een werktafel bij het Fioretti College. De derdejaarsstudenten van de Veghelse middelbare school hebben er even geen oog voor. Centrummanager Dirk Lammers en Dick van Schie, ondernemer uit het centrum en betrokken bij het sfeer en beheer van het centrum, zijn op bezoek. Ze zijn niet met lege handen gekomen. "Bij dezen willen we jullie een worstenbroodje aanbieden voor de werkzaamheden en de hulp om de verlichting in het centrum te upgraden", spreekt Dirk de groep toe.

Derdejaars Robin en Luca zijn druk bezig. 

Molenstraat
Terwijl de leerlingen de worstenbroodjes verdelen, legt hij uit wat er precies gaat veranderen. "De bogen worden hier vervormd tot creaties die aan een lantaarnpaal kunnen worden bevestigd. In de Molenstraat is dat straks goed zichtbaar. Daar had men wat problemen met de stroomvoorziening, waardoor de bogen met lampjes vervangen moesten worden. De gemeente zorgt voor stroompunten en de scholieren van het Fioretti nemen de transformatie van de lichtinstallatie voor hun rekening." Mario van Uden, docent PIE (Produceren, Installeren en Energie), vertelt dat de leerlingen het leuk vinden. "Ze maken iets wat later dit jaar ook echt zichtbaar is in Veghel. Ze kunnen straks zelf zien wat ze gemaakt hebben."

Duurzaamheid
Derdejaars Robin en Luca zijn inmiddels begonnen met het bevestigen van de tiewraps om daarna het dennegroen aan de kabels te hangen. Moeilijk vinden ze het niet. Mario vervolgt: "Het laswerk wordt uitgevoerd door de vierdejaars. Dat is best moeilijk, maar het gaat ze goed af." Dick geeft aan dat er bij de 'nieuwe' verlichting wordt gelet op duurzaamheid. "Het zijn allemaal LED-lampjes met een lange levensduur."

Verbinding
Naast de Molenstraat worden de lantaarnpalen in de Meijerijstraat, de Markt tot aan het Heilig Hartplein en in een gedeelte van de Stationsstraat aangekleed met licht. In totaal worden er zo'n 40 à 50 lantaarnpalen versierd met lampjes. Eind oktober worden ze opgehangen. Dick zou graag de toegangsweg naar het centrum vanaf de Albert Heijn nog aankleden. "Een mooie entree voor de mensen die Veghel binnenrijden zou niet misstaan." Dirk vult aan: "En een verbinding met de Noordkade. Dat zie ik dan weer zitten."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant