Afbeelding

Algoritmisch

Column 1.252 keer gelezen

Digitale hel en verdoemenis daalden afgelopen weken op ons neer. Dat we er allemaal intuinen als het gaat om onze privacy. Hoe Google en consorten ons langzaam maar zeker over hun data-knieën leggen. Daarbij wordt overigens vaak voorbijgegaan aan het feit dat we appender-, bellender- en pc-enderwijs zélf alle digitale poorten wagenwijd openzetten!

Om maar vooral niets te hoeven missen van al dat digitaals. 'Big brother is watching you' is vervangen door het verzamelen van door onszélf aangeleverde gegevens. Tot zover het nog énigszins controleerbare deel. Je kúnt namelijk besluiten om je minder…eh… bloot te geven op de sociale media…
Waar ik veel meer jeuk van krijg, is dat alle zoekresultaten van die zoekmachines gebruikt worden om daar uiteindelijk een soort van regels aan te kunnen verbinden. Het zijn voorspellers geworden die weinig ruimte geven aan twijfel. En dat laatste vind ik nu juist een van onze mooiste menselijke eigenschappen.

Er wordt al lange tijd uitgebreid met algoritmen geëxperimenteerd, ze vormen tenslotte de basis van efficiënte computerprogramma's. Ben er van overtuigd dat ze op een aantal specifieke vakgebieden vruchten zullen afwerpen en problemen kunnen helpen oplossen. Maar ik ben zo bang dat ze uiterst bepalend worden voor ons héle leven. Dat alle ónvoorspelbaarheid, spontaniteit en improvisatie vervangen wordt door kille berekeningen die ons in het 'juiste' spoor moeten brengen of houden. Ons gedrag wordt langzaam maar uiterst zeker algoritmisch ingekaderd! Verrassingen moeten zoveel mogelijk worden uitgebannen. Het aantal regels blijft hierdoor maar groeien terwijl het regeringsbeleid repte over een terugdringing ervan.

Reken maar dat Meierijstedelingen die zich veel op de sociale media geven in allerlei 'digitale bakjes' terecht gaan komen. Dat er allerlei vermoedens (want algoritmen voorspellen vooral) worden vastgelegd. Kijk dus uit wat je allemaal rond bazuint! Ga niet zomaar digitaal tekeer over van alles en nog wat waar je eigenlijk geen bal van weet! Vermijd nepnieuws! Mopper gewoon lekker tegen elkáár, maar dan in levende lijve! Dat lucht op en je leert je échte vrienden en gelijkgestemden écht kennen.
Realiseerde me bij het schrijven van dit stukje dat Google allang wist waarover ik het deze week ging hebben. Via mijn zoekopdrachten natuurlijk. Voor die digitale Nostradamus is dit stukje dus gewoon oud nieuws! Waarschijnlijk voorspelt ie ook al dat het volgende week gaat over het klimaatakkoord en de gevolgen voor Meierijstad. De titel is allang geen geheim meer: 'Reductioneel'.

Eens kijken of ik hem inhoudelijk nog kan verrassen…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant