Afbeelding

'Buzzjóer!'

Column Column Hans van der Wijst 2.020 keer gelezen

Kampeerders opgelet: Campings zónder wifi gaan een uiterst rooskleurige toekomst tegemoet. Nou vooruit, die met beperkte wifi ook, maar dan wel betaald. Drie euro per uur bijvoorbeeld. Zijn veel Nederlanders uiterst gevoelig voor. Ook zullen streken waar bijvoorbeeld 3G nog zo'n beetje de standaard is populairder worden als vakantiebestemming. Of straks 4G als 5G Europa gaat veroveren. Waarom deze profetische beweringen? Omdat ik de afgelopen weken in zó'n streek en op zó'n camping gestaan heb. In Noord-Frankrijk. Digitaal bleef het dus erg rustig. Niet stil, maar rustig. Heerlijk!

Sloot mooi aan bij alle publicaties die ik eerder al had verzameld over digitaal detoxen, oftewel een tijdje offline zijn. Schijnt het nieuwe geen-televisie-hebben te worden. Blijkbaar kun je er op feestjes zelfs de blits mee maken. Ben benieuwd of feestvierend Veghel oplet als Van der Wijst in da house verschijnt! Brallen dat je een tijdje #unplugged of YouTube-loos bent geweest wordt hip! En natuurlijk maak je al je voornemens wel ónline bekend. Vloggers en…ik krijg het woord bijna niet op papier…influencers…buitelen momenteel over elkaar heen om duidelijk te maken hoe fijn dat digitaal detoxen wel niet is. Hiermee natuurlijk hun eigen, nieuwe verdienmodellen creërend. Wie echter, zoals ik, niet opgegroeid is met de smartphone, of de aantrekkingskracht ervan (nog) kan weerstaan, schudt bij het lezen van dergelijk nieuws waarschijnlijk weemoedig het hoofd.

Dat deed ik ook in de prachtige omgeving van onze camping. Ben er op gaan letten. En wat bleek? Bijna steevast bleken de daar aanwezige Nederlanders koploper qua zíchtbaar smartphonegebruik. Of moet ik zeggen kop-omlaag-loper? In één hand het contact met hún wereldje, maar niet met de wereld rondom hen heen. Voorover gebogen, sjokkend als oude mensjes die het meeste van hun leven al achter zich lijken te hebben. Af en toe een fotootje makend dat eenmaal thuis vermoedelijk minder indruk achter zal laten. Slechts: 'Ben er geweest, heb 't gezien, heb 't gedaan…'

Een ander deel van mijn 'onderzoeksdrang' op onze camping richtte zich op algemeen groetgedrag. Duitsers kwamen vaak niet verder dan een mompelend 'Hallo'. Engelsen en Scandinaviërs hielden het voornamelijk op 'Hello'.
Nee, dan wij Nederlanders. Dát moet ik 'ons' weer wel nageven: wij doen vaak moeite om de taal in ons vakantieland te spreken. Daarmee vallen we overigens ook direct weer op, want dat Franse 'Bonjour' komt uit 'onze monden' wat minder op toon tevoorschijn. Wel vrolijk! Houwen zo! Past ook bij digitaal detoxen: 'Buzzjóer!'…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant