Afbeelding

Gedruppel

Column Column Hans van der Wijst 2.273 keer gelezen

U begrijpt, na terugkeer van vakantie moeten stukjesschrijvers zoals ik even buffelen. Veel plaatselijk en regionale nieuws sijpelde namelijk nauwelijks door op ons vakantieadres. Las bijvoorbeeld dat de veelbesproken Druppel het gemeentelijke emmertje heeft doen overlopen. Dat-ie definitief – en ik citeer een onverantwoordelijke journalist - bij het 'grof vuil' is gezet. Leuke woordspeling natuurlijk, maar eentje waar niet over nagedacht is. Columnistenvoer dus…

Hopelijk komt dit verhaaltje niet te laat. Dat grote aantallen gefrustreerde Meierijstedelingen die gewraakte Druppel nog niet achteloos bij het grof vuil hebben gemikt. Zou qua buitenkantje wel mogen, maar een béétje duurzaam denkend wil je toch weten of dat plastic recyclebaar is? En dan hebben we natuurlijk nog het binnenkantje! Da's toch een chip, of niet dan?! Het hart van de Druppel! Hoe harteloos ben je als je elektronica bij het grof vuil mikt? En zouden die chips niet herbruikbaar zijn?

Dat bestuurlijke plannetjes mislukken, daar kan ik vrede mee hebben. Democratisch gekozen mensen mógen fouten maken mits ze daar maar van leren en verantwoording voor dragen. Die 'verkeerde' keuzes mogen zelfs geld kosten wat mij betreft. Op schijterig bestuur zit ik niet te wachten. 'Denken-durven-doen' moet het credo zijn van iedere weldenkende beleidsbepaler. In die volgorde graag! Meelopers zijn er al genoeg.

Wat zal die Druppel onze gemeente met z'n 80.000 inwoners nu hoofdelijk hebben gekost? Een euro per persoon? Twee misschien? Verwaarloosbaar? Nee, natuurlijk niet! Iedere gemeenschappelijke euro is belangrijk! Vandaar dat ik de gemeente hier een vette tip voorschotel: Zamel die Druppels in! Wel op het Stadhuis in Veghel graag! Alleen daar! Noem het een Druppeleffect. Of hoogst effectief geDruppel!
Ik voorspel dat ze massaal ingeleverd gaan worden. Zodat bestuurlijk Meierijstad met eigen ogen kan zien dat we best een grote gemeente zijn geworden. Een statement dat laat zien hoe ver verantwoordelijkheid kan reiken. Daarnaast staat duurzaamheid toch hoog in ons gemeentevaandel, of niet soms?

Bovendien denk ik dat met die chippies best nog wat geld terugverdiend kan worden. Dus stel ik ook voor iedereen die netjes zijn Druppel inlevert symbolisch een euro te overhandigen. Voor alle energie die het ons gekost heeft. Gaat wellicht tijdelijk ten koste van Meierijstads streven naar energieneutraliteit, maar dat moet dan maar.

Hebben we nog geluk gehad dat de Druppeldistributie destijds ernstig tekortschoot zodat vele stadgenoten het ding niet ontvingen en dus ook niet zomaar weg kunnen gooien. Op Meierijstads gloeiende plaat is dat echter maar wat gedruppel…

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant