250 originele voertuigen en 650 deelnemers in authentieke Britse uniformen zullen als herdenkingskonvooi door Noord-Brabant trekken.
250 originele voertuigen en 650 deelnemers in authentieke Britse uniformen zullen als herdenkingskonvooi door Noord-Brabant trekken.

Groots herdenkingskonvooi laat Market Garden herleven

Historie 3.063 keer gelezen

VEGHEL | Een deel van Noord-Brabant vormt van 16 tot en met 22 september het decor van Garden75 en reist voor even terug de tijd in naar operatie Market Garden. Maar liefst 250 originele voertuigen en 650 deelnemers in authentieke Britse uniformen zullen die week als herdenkingskonvooi de uitgestippelde route van de geallieerden nareizen. Net zoals 75 jaar geleden, toen Britse troepen ten strijde trokken tegen de Duitsers.

De afgelopen drie jaar is Ernest Donders van de Britse groep Liberation Task Force druk bezig geweest met de voorbereidingen voor Garden75, zoals het grootschalige evenement gedoopt is. De omvangrijke operatie doet niet onder voor een militaire operatie. Maar liefst 80 procent van de participerende voertuigen en deelnemers steekt voor deze gelegenheid het kanaal over. "Vele musea en privéverzamelaars uit Engeland hebben hun voertuigen speciaal voor de tocht beschikbaar gesteld", vertelt Ernest die verantwoordelijk is voor de logistiek. Onder de voertuigen bevinden zich onder meer 20 oude tanks en 60 pantservoertuigen. Een aantal daarvan keert zelfs voor het eerst sinds 1945 terug op Nederlandse bodem, waaronder een Scammell tank transporter met 40 trailer. Een voertuig dat gebruikt werd voor het transport van tanks en zwaar geschut. "Het is het enigste exemplaar dat in Europa staat. De afgelopen vijf maanden is het uit het museum gehaald, in orde gemaakt en gekeurd", licht Ernest toe.

Garden75
Een gesprek met veteranen een aantal jaar geleden zette Garden75 in gang. "De veteranen gaven aan dankbaar te zijn voor wat we deden. Alleen waren de voertuigen die meededen aan de herdenkingstocht toentertijd Amerikaans en niet Brits zoals oorspronkelijk was. We besloten dit mogelijk te maken." En dat is gelukt. Over 2,5 week zal het konvooi vanuit het Belgische Lommel vertrekken naar eindbestemming Slijk-Ewijk. Het konvooi volgt dezelfde route als de geallieerden die ze namen om Zuid-Nederland te bevrijden uit handen van de Duitse bezetter. De militaire operatie, die plaatsvond in september 1944, wist haar einddoel nimmer te bereiken, de brug bij Arnhem kon niet worden behouden.

Generaal in het nauw
Onderweg worden drie kampen opgebouwd. Deze verrijzen in Son en Breugel, Groesbeek en Slijk-Ewijk. "In Valkenswaard overnachten we met het gehele konvooi midden in de binnenstad", zegt Ernest. "Alles gedurende deze week wordt gedaan als 75 jaar geleden, denk hierbij aan het eten koken, de tenten, de opstelling van het konvooi en de verplaatsingen. De kampen zijn gratis te bezoeken." Na de overnachting in Valkenswaard splitst het konvooi zich op in tien kleine units die door 26 gemeentes trekken en stoppen in 19, waaronder Veghel. Daar komt de unit – die bestaat uit 25 voertuigen en zo'n 30 deelnemers – aan op woensdag 18 september tussen 9.00 en 10.00 uur. "De groep wordt daar opgevangen door US airborne reenactors. Tijdens Market Garden kwam in Veghel een generaal in het nauw bij een tegenaanval van de Duitsers. Acht Engelse carriers brachten de generaal in veiligheid over Erp naar Boekel. Deze actie wordt nagespeeld." Dat zijn niet de enige stops die worden gemaakt. De deelnemers, voor het merendeel afkomstig uit Engeland, stoppen ook voor erewachten en kransleggingen. "De Engelsen zijn veelal zelf veteraan, maar dan uit een later conflict. Velen hebben een familielid dat heeft meegevochten tijdens Market Garden. Ze willen hun respect tonen en eer bewijzen."

75 jaar vriendschap
"De Britten betalen Garden75 geheel uit eigen zak en willen hiermee hun dank tonen voor de gemoedelijke wijze waarop de Nederlanders met de oud-strijders de laatste 75 jaar lang hun vriendschap gedeeld hebben. Waarschijnlijk zal dit het laatste grote lustrum zijn waarbij oud-strijders aanwezig zullen zijn die in 1944 Zuid-Nederland bevrijd hebben", weet Ernest. Vijf jaar geleden trok er een soortgelijk herdenkingskonvooi door Noord-Brabant met 117 voertuigen. "Vooral oudere mensen vonden het mooi om de tocht te zien. Ze konden zich de voertuigen uit hun jeugd herinneren. Het was voor veel van hen een eyeopener naar het verleden", besluit Ernest.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant