Vlnr: Guus, Thymo en Jordy op de plek waar ze de granaat vonden.
Vlnr: Guus, Thymo en Jordy op de plek waar ze de granaat vonden.

Schatzoekers doen bijzondere vondst: 'We hebben de politie gebeld'

Opmerkelijk 4.279 keer gelezen

ZIJTAART | Ze kunnen bijna een museum beginnen. De broertjes Jordy (9) en Thymo (7) en hun vriend Guus (8) uit Zijtaart. Al vele mooie schatten hengelden ze op met magneetvissen. Vorige week was dat niet anders, na de vondst van een granaat uit de Tweede Wereldoorlog. Alleen moest de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) er deze keer aan te pas komen.

Oude kogels, twee hulzen van tankmunitie, muntjes, twee verloren portemonnees – waarvan ook de eigenaren werden teruggevonden -, en een kluis. "Helaas zat er alleen maar modder in de kluis", zegt Jordy. Samen met zijn broertje Thymo en vriend Guus laat hij trots en met een flinke dosis jeugdig enthousiasme hun gevonden schatten zien die veilig worden bewaard in bakjes. Sinds afgelopen zomer zijn de jongens aan het magneetvissen geslagen en hebben zich ontpopt tot echte experts. Van elke schat kunnen ze precies vertellen waar het vandaan komt en uit welke tijdsperiode het stamt. Twee stevige touwen van zo'n 20 meter met aan het eind een magneet komen tevoorschijn. "We gooien de magneet in het water en wachten tot we beet hebben. Onze magneten kunnen 350 kilogram tillen", zegt Guus. "We vangen niet altijd iets, het verschilt elke keer", vult Jordy aan. "Als je iets groots vangt, hoor je een klik. Je moet dan heel goed trekken om het voorwerp uit het water te krijgen", weet Thymo. Bijna elke dag trekt het drietal – gehuld in kleding die vies mag worden en laarzen - eropuit, op jacht naar nieuwe schatten. Zo ook vorige week maandag waar ze bij het kanaal aan de kant van Zijtaart een bijzondere vangst deden.

Granaat
Een Duitse granaat uit de Tweede Wereldoorlog bleef aan een van hun magneten 'klikken'. Op het eerste oog leek er niets aan de hand. Al kreeg moeder Rianne Dingemans Wierts twijfels over de granaat ter grootte van een balpen. "We hebben de politie gebeld en die is komen kijken. Het bleek om een granaat te gaan die op scherp stond. De politie heeft de granaat toen een nachtje bij ons in de tuin 'verstopt' tot de EOD deze de volgende dag heeft opgehaald." Rianne waarschuwt dan ook voor de mogelijke gevaren die bij het magneetvissen om de hoek komen kijken. "Het is hartstikke leuk om te doen, maar je moet wel oppassen. Een van de ouders is er altijd bij als de jongens magneetvissen bij het kanaal. Het is telkens afwachten wat je opvist. Bij een metaaldetector kun je het voorwerp in de grond laten zitten als het gevaarlijk is, bij het magneetvissen zie je het voorwerp pas als je het hebt opgevist. Voorzichtigheid is dus geboden."

Geweer
Wat zouden de avonturiers graag nog eens willen opvissen? Daarover hoeven ze alle drie niet lang na te denken. "Een fiets", zegt Thymo met een lach. Guus en Jordy willen nog een oud geweer vinden, het liefste uit de Tweede Wereldoorlog. "Maar die moet dan niet op scherp staan want dan mogen we hem niet houden. We gaan die vast nog een keertje vinden."

De gevonden granaat.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant