Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Europarlementariër Van Miltenburg poseert samen met de plaatselijke afdeling van D66 (Foto's Peter Kuijpers).
Europarlementariër Van Miltenburg poseert samen met de plaatselijke afdeling van D66 (Foto's Peter Kuijpers).
Meierijstad

D66 wil Meierijstad duurzamer en schoner maken

  •   251 keer gelezen   Politiek

VEGHEL | Een speciale wethouder voor Landbouw en Innovatie, windmolens, een energieopslagcentrale aan de A50 en een duurzaamheidsfonds. Dat zijn de drie speerpunten van D66 om Meierijstad duurzamer en schoner te maken en de innovatie van landbouw een stimulans te geven. 

Om de duurzame initiatieven in de landbouw, die er volop zijn, ook echt een kans te geven en goede ideeën aan elkaar te verbinden, wil D66 een programmawethouder Landbouw en Innovatie. Deze speciale wethouder moet vernieuwing van de landbouw in Meierijstad verbinden met de foodindustrie, samen met de provincie zorgen dat er meer ruimte in de regels komt voor duurzame landbouw en dat agrariërs een aanspreekpunt hebben binnen de gemeente. De wethouder moet ook zorgen dat het geld uit Brussel hiervoor naar agrariërs in Meierijstad komt. Zo wordt het unieke van Meierijstad, agri en food, versterkt.

Op de 100 meter brede strook tussen de A50 en het bedrijventerrein, voorbij de afslag Eerde, wil D66 een windmolenpark met daarbij ook opslagpunten waar duurzaam opgewekte stroom kan worden opgeslagen en weer afgegeven wordt aan het elektriciteitsnet, als de stroombehoefte toeneemt. D66 wil dat Meierijstad voorloper wordt op de ontwikkeling van een 'slim elektriciteitsnetwerk'.

Tot slot wil D66 een duurzaamheidsfonds, waarbij particulieren en bedrijven een bijdrage kunnen vragen voor kleinere duurzame initiatieven en projecten. Dat fonds moet gevuld worden met geld uit Brussel en de provincie, maar ook met eigen middelen van de gemeente door hier in de begroting structureel geld voor vrij te maken. Het fonds moet in vijf jaar minimaal vijf miljoen bedragen. "Als we zelf investeren, kunnen we dat geld verdubbelen met het geld dat voor innovatie en duurzaamheid in Brussel klaar ligt. En alle inwoners zijn gebaat bij een florerende en duurzame landbouw en bij schone energie," aldus Marrik van Rozendaal, lijsttrekker van D66 in Meierijstad.  

Meer berichten