Afbeelding

Weinig vuurwerk op finale verkiezingsdebat

Politiek 508 keer gelezen

SCHIJNDEL | 't Spectrum in Schijndel was maandagavond het toneel voor het finale verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers van de negen partijen die woensdag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad.

Zelfs een cameraploeg van de NOS was in Schijndel aanwezig om verslag te doen van de avond. De landelijke aandacht is te verklaren: de verkiezingen in Meierijstad zijn de enige tot de Tweede Kamerverkiezingen die in maart 2017 plaatsvinden. Een graadmeter was het allerminst, want ook nu waren het vooral lokale thema's die aan bod kwamen. De avond startte met enkele interessante weetjes. Zo staan er in totaal 322 mensen op de negen lijsten, wordt Meierijstad wat grondoppervlakte betreft de grootste gemeente van Brabant en komt de nieuwe gemeente als zevende op de Brabantse lijst qua inwoners. Een rondje in de zaal met de vraag waar iedereen vandaan komt, liet zien dat Keldonk als enige kerkdorp niet aanwezig was. Niet verrassend: Schijndel was het best vertegenwoordigd.
Burgemeester Jetty Eugster sprak in haar openingswoord de hoop uit dat het een 'swingende avond' zou worden. Dat werd het helaas niet. Ondanks de prima organisatie waarbij het publiek nauw betrokken werd om haar mening te geven, bleef het echte vuurwerk uit. Sterker, de eensgezindheid was groot bij stellingen als 'Restafval moet één maal per week worden opgehaald' ('Nee'). Hoezeer presentator Meike de Jong ook probeerde een discussie op gang te brengen, als de mening van iedereen dezelfde is, lukt dat niet en dat mondde zo af en toe uit in een wanhopige poging er toch nog iets van te maken ('Is er dan echt niemand voor?'). Ook was iedereen wel van mening dat het tekort aan sociale huurwoningen snel opgelost moet worden. Enige discussie was er over een eigen pot geld voor de wijk- en dorpsraden. "In godsnaam geen grote potten geld naar een niet democratisch gekozen orgaan", aldus D66-voorman Marrik van Rozendaal. "Juist wel, een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie", vond Laurens van Voorst van Hart voor Schijndel.

Klets
Het publiek, ook vanavond weer voor een groot deel bestaand uit de achterban van de partijen, kon via een rode of groene kaart laten zien het niet of wel eens te zijn met een stelling. Gelukkig zorgde zo af en toe iemand uit het publiek voor enig vuurwerk. "Een hoop klets dit en een kansloze discussie", vond een toehoorden over het thema sluitingstijden in de horeca. "Of je nu om 2, 3 of 4 uur de kroeg sluit, de overlast zal altijd hetzelfde zijn." Op de vraag van een bezoeker of de ontwikkelingen aan de Noordkade in Veghel niet de doodsteek voor de andere horeca zal zijn, antwoordde Harry van Rooijen (VVD) dat juist het tegenovergestelde het geval is. "Door het succes van de Noordkade is het juist drukker in de horecagelegenheden in het centrum."
Na nog wat 'snelstellingen' over onder andere de hondenbelasting en coffeeshops, was het finale verkiezingsdebat afgelopen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant