Tweede Kamerverkiezingen: VVD de grootste in Meierijstad, PvdA historisch laag [+ overzicht]
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087647&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
+ overzicht

Tweede Kamerverkiezingen: VVD de grootste in Meierijstad, PvdA historisch laag

  •   1903 keer gelezen   Politiek

VEGHEL | Heel Nederland staat vandaag in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen. Ook in Veghel wordt er gestemd. De stemming vanochtend op het Gemeentehuis was goed. Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel heette enkele stemmers welkom en al snel was het een komen en gaan van mensen. 

De uitslag van Meierijstad is binnen (00.49 uur):

De VVD is de grootste partij in Meierijstad. De partij van Mark Rutte kreeg 25.6 procent van de stemmen. Het CDA volgt met 17.5 procent. SP is de derde grootste (13.4 procent) vlak voor de PVV (13 procent). De PvdA is net als het landelijke beeld de grote verliezer van de verkiezingen. In Meierijstad daalt de partij van 20 procent naar een historisch dieptepunt: 4.2 procent.


De opkomst in Meierijstad ligt net boven de 80 procent.

In Meierijstad wordt druk geteld

Ipsos Exitpoll 21.30 uur:

Meierijstad in 2012..
Meierijstad bestaat pas sinds 1 januari. Toch heeft de NOS op hun uitslagenpagina een overzicht geplaatst van Meierijstad in 2012.

Opkomst landelijk
Het opkomstpercentage voor de Tweede Kamerverkiezingen ligt flink hoger dan vijf jaar geleden. Om 19.15 uur had 69 procent van de stemgerechtigden gestemd. Dat meldt onderzoeksbureau Ipsos.
In 2012 ging er uiteindelijk 74.6 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Er kan nog gestemd worden tot 21.00 uur.

Wethouder Van Rooijen
Ook voor Harry van Rooijen was het geen moeilijke keuze. Hij behoorde niet tot de grote groep zwevende kiezers. "Ik heb uiteraard op de VVD gestemd. Dat lijkt me helder als VVD-wethouder." Van Rooijens stem ging naar partijleider en de huidige premier Mark Rutte. Een bewuste keuze. "Hij heeft ons land voortreffelijk door de crisis geloodst. Ook het laatste weekend (Turkije-problematiek red.) heeft hij uitstekend leiding gegeven aan ons land. Rutte stond voor Nederland. Hij verdient mijn stem", zegt hij resoluut.

Beluister hieronder het geluidsfragment waarin Van Rooijen het belang van de verkiezingen en het stemmen duidt:
Beluister hier het fragment

'Ja, daar moet het stembiljet in meneer Van Rooijen' (Foto: Peter Kuijpers).

Terwijl de PvdA wordt afgerekend op de regeerperiode lijkt de VVD de schade beperkt te houden. Ze lijken zelfs op poleposition te liggen om de grootste partij te worden. Van Rooijen durft nog geen voorspelling te doen: "Het zit dicht bij elkaar. De VVD lijkt de grootste te kunnen worden. Zekerheid krijgen we vanavond pas."

Een specifieke coalitie heeft Van Rooijen nog niet op het oog.
Beluister hier het fragment

Qua spanning wordt het voor Van Rooijen net zo'n avond als Goijaarts. Hij is er zelf minder bij betrokken dan 23 november, maar leeft vanuit Veghel wel mee. "Ik voel een zekere spanning. Ik hoop dat andere Nederlanders ook spanning voelen en daarom gaan stemmen."
Het initiatief bij Joachim & Anna met muziek en entertainment vindt Van Rooijen een goede zaak. "Dat is toch fantastisch? Als je ziet hoe die mensen hier genieten van de activiteiten en de inloop van bezoekers dan is dat hartstikke mooi. Een Verkiezingsdag is een nationale feestdag. Zoiets zou eigenlijk op meer plekken moeten worden georganiseerd. In welke vorm dan ook", besluit hij.

Di-is-T maakt muziek (Foto: Peter Kuijpers).

Opkomst nu al boven de 40 procent

Stembureau Sint Joachim & Anna

"We hebben nog geen moment zitten duimendraaien. Het is echt heel druk hier", laten ze bij het stembureau weten. Het Veghelse verzorgingstehuis had Di-is-T (bekend van de liederenavonden in de Stapperij red.) uitgenodigd voor de muzikale omlijsting. De bewoners van Sint Joachim & Anna genoten van het optreden en ze keken hun ogen uit. "Kijk, daar komen weer nieuwe stemmers uit", aldus een van de bewoners. Ook wethouder van de gemeente Meierijstad Harry van Rooijen bracht zijn stem uit. Een interview met hem volgt later.

Di-is-T speelde speciaal voor de bewoners van Sint Joachim & Anna en voor de stemmers een paar bekende liedjes.

Wethouder Goijaarts
Jan Goijaarts heeft vanmiddag rond 13.00 uur zijn stem uitgebracht in Wijkgebouw De Spil in Veghel. Wethouder Goijaarts stemde niet op de lijsttrekker van het CDA. "Nee, ik heb niet op Sybrand Buma gestemd, maar op lokale held Stijn Steenbakkers. Stijn uit het voormalige Schijndel is momenteel namens het CDA lid van de Provinciale Staten en hoopt de Tweede Kamer in te komen." Het CDA staat er goed voor in de peilingen. Al kwam Buma gisteren tijdens het NPO Verkiezingsdebat wat minder uit de verf.

Goijaarts stemt op Stijn Steenbakkers (Foto: Peter Kuijpers).

Het is voor de lijsttrekkers een vermoeiende periode. "Wij weten zelf als lokale lijsttrekkers hoe intensief zo'n proces is en dan zijn wij alleen nog maar lokaal bezig. Ik heb schema's gezien van de lijsttrekkers van 's ochtends 06.30 uur tot 's nachts 02.30 uur. Ze worden echt door het land heen gesleurd." Toch is het campagne voeren essentieel, weet ook Goijaarts. "Je wil toch je mening verkondigen. Het is wel vermoeiend hoor." 
Qua spanning wordt het een rustigere avond ten opzichte van 23 november. "Ik ben nu één van de miljoenen. Natuurlijk is het spannend als vanavond de eerste uitslagen binnenkomen, maar het is een andere spanning", aldus wethouder Goijaarts van de gemeente Meierijstad.

Bruidspaar

Ina Adema
Ze inmiddels al een tijdje burgemeester van Lelystad, maar in Veghel nog steeds een geliefd persoon. Ina Adema heeft vanochtend haar stem uitgebracht. Adema roept mensen op om te gaan stemmen.

PVV de grootste op het Fioretti College
274 leerlingenbovenbouw scholieren van het Fioretti College brachten maandag en dinsdag hun stem uit tijdens de scholierenverkiezingen. De uitslagen gaven een verassend beeld van de politieke voorkeur van de jongeren op het Fioretti college. Een leerplein was ingericht als heus stembureau. De uitslag was een klinkende overwinning voor de PVV van Geert Wilders'.
Met 34 zetels versloeg de PVV alle concurrentie. De tweede plaats van de VVD met 26 zetels bleef ver achter op de PVV. D66 volgde met 19 zetels op een derde plaats, op de voet gevolgd door GroenLinks als vierde partij. De vijfde partij was de SP en als grote verrassing kreeg de Piratenpartij 9 zetels.
Voor het Fioretti college was dit de eerste keer dat ze meededen met de scholierenverkiezingen. De leerlingen werden zich zo bewust van het belang van verkiezingen en democratie en kregen zo een eerste les in stemmen. Op het maatschappijplein stonden echte stemhokjes en de officiële bakken om de stemformulieren in te deponeren.

Opkomst
Het opkomstcijfer in de gemeente Meierijstad lag rond 11.00 uur op 21.7 procent. Vanochtend was het erg druk op het gemeentehuis in Veghel. Wethouder Roozendaal is daar blij mee. "Dat is sowieso positief dat de mensen gaan stemmen. Ik heb het gevoel dat er een hoge opkomst gaat komen. Misschien gaan we wel naar de 80 procent. Dat zou hartstikke goed zijn voor de democratie", aldus de wethouder van de gemeente Meierijstad.

Wethouder
Menno Roozendaal bracht al in alle vroegte zijn stem uit op het Gemeentehuis in Veghel. De keuze van PvdA-wethouder mag geen verrassing zijn. "Ik heb op Lodewijk Asscher gestemd." Je hoort ook wel eens dat mensen juist niet op de lijsttrekker stemmen. Menno: "Ik denk ook een beetje aan de mensen die moeten tellen op het eind van de avond. Volgens mij is het dan het fijnste als iemand op de lijsttrekker stemt", lacht hij. In de peilingen ziet het er voor de PvdA alles behalve rooskleurig uit. Roozendaal heeft dat natuurlijk mee gekregen. "Daar kun je niet omheen. Je komt het overal tegen." Toch hoopt Roozendaal op een kleine kentering. "We gaan een hoop zetels verliezen als we de peilingen moeten geloven. Erg jammer, maar ik hoop dat ze er rond de 15 overhouden. Dan kan de PvdA mogelijk nog een rol spelen in de coalitievorming, maar misschien is het wel beter om in de oppositie plaats te nemen. We kunnen dan weer gaan groeien en sterker worden."
De afgelopen vier jaar vormde de Partij van de Arbeid een regering samen met de VVD. "Je pakt je verantwoordelijkheid en daar worden we nu matig voor beloond. Dat geldt overigens ook voor de VVD." 

Menno Roozendaal bracht al vroeg zijn stem uit (Foto's: Peter Kuijpers).

De gemeente roept de inwoners van Veghel en Meierijstad op om je legitimatie mee te nemen. Zonder geldige legitimatie mag er niet gestemd worden. De stemlokalen zijn geopend van 's ochtends 07.30 uur tot 's avonds 21.00 uur. 
In Veghel kan er op de volgende plaatsen gestemd worden:
Gemeentehuis Meierijstad, Stadhuisplein 1
Dienstencentrum De Peppelhof, Wilgenstraat 15
Wijkgebouw De Bloemfontein, Hyacinthenstraat 2
Zorgcentrum Joachim en Anna, Hertogin Johannastraat 26
Wijkgebouw De Lapvoet, De Leest 45
Zorgcentrum AAtrium, Trompstraat 21
Basisschool De Vijfmaster, Witte de Withstraat 24A
Locatie 'oude Vijfmaster', Jan van Galenstraat 20
Basisschool De Uilenbrink, Melisselaar 1
Verpleegtehuis De Watersteeg, Reigerdonk 37
Wijkgebouw De Spil, De Bunders 5
Basisschool 't Heibosch, Lookveld 1
ROC de Leijgraaf, Muntelaar 10
M.F.C. De Hintel, Vlasven 91
Gemeenschapshuis D'n Brak, Ericastraat 17
Dorpshuis Zijtaart, Past. Clercxstraat 50
Gemeenschapshuis De Brink, St. Antoniusplein 7
Basisschool De Empel, Melkerstraat 1
Simeonshof, Simeonshof 1
Raadhuis Erp, Hertog Janplein 9
Gemeenschapshuis 't Span, Kampweg 2
Gemeenschapshuis Den Hazenpot, Past. Van Schijndelstraat 37


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087647&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5093131&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10661455&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5087111&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5099816&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=kliknieuws.nl/stadskrantveghel&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=546,547,548,549" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>