Wim van de Donk voert het woord.
Wim van de Donk voert het woord.

Commissaris van de Koning neemt profielschets burgemeester in ontvangst

Politiek 544 keer gelezen

SINT-OEDENRODE | Wim van de Donk, Commissaris van de Koning van Noord-Brabant, heeft vanavond de profielschets voor de nieuwe burgemeester van de gemeente Meierijstad in ontvangst genomen. Gisteravond werd die profielschets al unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Het streven is de naam van de nieuwe burgemeester medio september/oktober bekend te maken.

Door: Tjanne Hartman.

Die profielschets is zorgvuldig tot stand gekomen, zo liet Johan van Gerwen, voorzitter van de vertrouwenscommissie weten. "Als commissie zijn we een aantal maal bij elkaar gekomen, hebben we uitvoerig stilgestaan bij het proces en hoe we de burgers daar nauwgezet bij konden betrekken. We hebben een enquete en beeldvormende avond gehouden en een informatieve avond met stakeholders zoals politie, brandweer en Openbaar Ministerie." In de profielschets staat duidelijk vermeld dat de nieuwe burgemeester iemand moet zijn die de rug recht kan houden en een netwerker en verbinder is. Van Gerwen: "We zoeken de beste persoon voor dit ambt, ongeacht geslacht of geaardheid. Meierijstad is geen traditionele stad, maar een stad van dertien kernen die een speler van formaat is. We hebben een unieke situatie: een compleet nieuwe gemeente die op de kaart gezet moet worden. Daarom zoeken we een unieke burgemeester."

Duidelijke keuzes
Commissaris van de Koning Wim van de Donk sprak zijn waardering uit over de profielschets: "Het is een profielschets waarin duidelijke keuzes zijn gemaakt. De kracht van Brabant is de combinatie van het stedelijke en het platteland. De toekomstig burgemeester krijgt van u behoorlijk wat ambities mee. Dat is goed, want Meierijstad verdient het die ambities goed te formuleren."

Solliciteren voor 17 mei 
De advertentie voor de burgemeester verschijnt volgende week in de Staatscourant. Kandidaten
kunnen voor 17 mei reageren. Vervolgens voeren Van de Donk en de kabinetschef gesprekken met de kandidaten. Daarna wordt met de vertrouwenscommissie overlegd over alle sollicitanten en wordt gezamenlijk een selectie gemaakt. De vertrouwenscommissie gaat dan de gesprekken met de geselecteerde kandidaten voeren. "Dat idee van vertrouwelijkheid is wezenlijk", zei Van de Donk. "Ik wil u volstrekt ontraden met de media te praten over de kandidaten, dat gaat ze geen donder aan."

Geen pijl op te trekken
Van de Donk laat de gemeente een week na 17 mei weten hoeveel kandidaten gesolliciteerd hebben, inclusief globale duiding van de achtergronden van de kandidaten. "Gemiddeld bieden zich zo'n dertig kandidaten aan, maar ik durf er geen pijl op te trekken", aldus Van de Donk. "Ik vind overigens dat er best wat meer vrouwelijke burgemeesters in Brabant mogen komen, dat is nu nog maar 25 procent, maar ik ben het met u eens dat geslacht er niet toe doet en dat simpelweg de meest geschikte persoon burgemeester van Meierijstad moet worden." 

Bekendgemaakt
De vertrouwenscommissie adviseert de gemeenteraad tot slot over de beste kandidaat. Hier neemt de raad in een besloten vergadering een besluit over. Wanneer dat is gebeurd, wordt de naam van de kandidaat publiekelijk bekendgemaakt. Uiteindelijk is het de koning die op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de burgemeester benoemt. De burgemeester dient binnen een jaar na dato binnen de gemeente te wonen. "Liefst nog sneller", benadrukte Van de Donk. "Hij of zij heeft nogal wat keus, dus misschien kunt u in de documentatie over de gemeente ook wat info over de woningmarkt toevoegen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant