Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel

Nieuwe burgemeester brengt bliksembezoek aan Meierijstad: 'Ik voel een klik'

  •   1310 keer gelezen   Politiek

SINT-OEDENRODE | De dag na zijn voordracht als beoogd burgemeester van Meierijstad bracht Kees van Rooij een bezoekje aan Sint-Oedenrode. De 57-jarige Van Rooij werd in het bestuurscentrum welkom geheten door het college van B&W en enkele leden van de gemeenteraad. Ook de pers mocht, zij het kort, kennismaken met de gemotiveerde nieuwe burgemeester. 

Van Rooij, geboren in Gemert, neemt na twaalf jaar afscheid van Horst aan de Maas, qua oppervlakte na de recente fusie de grootste gemeente van Limburg. Er zijn dus wel wat parallellen met Meierijstad. "In oppervlakte is Meierijstad ook de grootste gemeente van de provincie. Meierijstad heeft dertien kernen en Horst aan de Maas zestien. Ik heb ontzettend veel zin om te beginnen. Meierijstad is een uitdagende gemeente."

Emotie
De nieuwe burgemeester werd woensdagavond toch wel verrast door het telefoontje van Johan van Gerwen, voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Ik wist niet hoeveel serieuze kandidaten er over waren. Toen ik de telefoon opnam, hoorde ik aan de andere kant Johans stem: 'Spreek ik met de toekomstige burgemeester van Meierijstad'? Ik hoop het. Het is een prachtige gemeente en ik beschouw het als een eer", antwoordde Van Rooij. Toen de vertrouwenscommissie het bekend maakte, stond de telefoon van Van Rooij roodgloeiend. "Tot middernacht heb ik berichtjes ontvangen. Uit de regio, maar ook uit New York, Rome en Canada. Ik zit hier overigens wel met een dubbele emotie. Ik barst van de zin in dit nieuwe avontuur, maar aan de andere kant moet ik afscheid gaan nemen van Horst aan de Maas. Een gemeente waar ik met veel plezier heb gewerkt. Toch voelt dit een beetje als thuis komen", vertelt Van Rooij, die als leerling op het Zwijsen College in Veghel zat. De nieuwe burgemeester is getrouwd en heeft drie kinderen, twee dochters en een zoon. 

Stiekem
De vertrouwenscommissie denkt dat Van Rooij met zijn ervaring en netwerk ervoor zal zorgen dat Meierijstad de komende jaren op de kaart wordt gezet. "Dit is de economische verbinder die we zochten", zo motiveerde commissievoorzitter Johan van Gerwen de keuze voor de huidige burgemeester van Horst aan de Maas. Zelf stelde de nieuwe burgemeester ook de vraag of hijzelf wel past bij Meierijstad. Het antwoord laat zich raden. "Samen met mijn vrouw heb ik de afgelopen tijd stiekem al verschillende plaatsen in Meierijstad bezocht. We hebben gewinkeld en gegeten. Ik voel een klik. Het is een ondernemende gemeente en dat past goed bij mij. De mentaliteit hier spreekt me erg aan."

Johan van Gerwen, Kees van Rooij en Etienne Franken.

Proeven
De komende tijd wil Van Rooij vooral luisteren en niet teveel aan het woord zijn. Mede daarom ging hij afgelopen donderdagochtend nog niet teveel in op inhoudelijke zaken. "Luisteren, kennismaken en proeven. Er staan een aantal uitdagingen te wachten, daar ga ik me nu in verdiepen", aldus Van Rooij die momenteel nog in Horst woont. "Ook daar komt verandering in. Ik wil snel verhuizen naar Meierijstad." Zijn nieuwe woonplaats? Daar is hij nog niet uit. "Ik wil eerst gaan huren, voordat we ons definitief gaan settelen. Eerst ga ik kennismaken met de hele gemeente en dan zie ik wel waar ik me het meeste thuis voel", besluit hij. Naar verwachting begint Van Rooij begin december.
Tot die tijd blijft Marcel Fränzel aan als waarnemend burgemeester. De exacte datum van de installatievergadering wordt nog bekendgemaakt. 

Meer berichten