Eric van den Bogaard
Eric van den Bogaard

Meierijstad raakt nog een wethouder kwijt, opvolger al bekend

Politiek 1.629 keer gelezen

VEGHEL | Wethouder Eric van den Bogaard van het inmiddels gesplitste Team Meierijstad heeft besloten zijn taken als wethouder neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Rik Compagne uit Sint-Oedenrode die namens Team 6 (één van de partijen die is voortgekomen uit Team) de portefeuille in het sociaal domein (Wmo), voorheen de portefeuille van oud-wethouder Eus Witlox, overneemt. De nieuwe coalitie van Meierijstad bestaat uit vijf wethouders in plaats van zes.

CDA, VVD, PvdA en Team 6 gaan verder als coalitiepartners. Zij hebben het vertrouwen in elkaar en in de goede samenwerking met elkaar uitgesproken. De coalitiepartners willen geen afbreuk doen aan het eerder opgestelde coalitieakkoord en coalitieprogramma. Samen zetten zij de schouders onder de ambities waar Meierijstad de afgelopen twee jaren al aan werkt. De uitkomst van de besprekingen liet enige tijd op zich wachten omdat er overeenstemming moest worden bereikt over onder andere de zesde wethouder: de coalitie wil verder met een college van B en W met vijf wethouders. Een andere consequentie van de vorming van deze coalitie is dat wethouder Van den Bogaard ervoor kiest zijn functie van wethouder niet voort te zetten. "CDA, VVD, PvdA en Team 6 hebben aangegeven verder te gaan in een coalitie. Dit besluit heeft als consequentie dat ik, hoewel ik dit betreur, heb besloten mijn functie van wethouder niet voort te zetten. In overleg met de partijen wordt gekeken naar het juiste moment om mijn functie neer te leggen", laat Van den Bogaard weten. De wethouder heeft in eerste instantie constant loyaliteit gevoeld naar de elf fractieleden van Team Meierijstad. Hij betreurt dat er een breuk is ontstaan. "Gaandeweg het proces is voor mij toch de keuze voor één van de twee afgesplitste delen een rol gaan spelen. Beide partijen zijn, min of meer, elkaars concurrenten geworden en dat maakt het lastig om bij beide partijen mijn loyaliteit te leggen. Hoewel het een moeilijke keuze is, wil ik daarin mijn persoonlijke integriteit voorop stellen en open, eerlijk en transparant zijn. Mijn loyaliteit ligt bij de nieuwe partij Lokaal Meierijstad. Daarom aanvaard ik de consequenties", aldus Van den Bogaard. De coalitiepartners spreken hun waardering uit voor de professionaliteit van de wethouder en bedanken hem voor zijn inzet.

Chemie
De coalitiepartners hebben na goed overleg met alle partijen gekozen verder te gaan met Team 6. De onderlinge chemie was hier meer aanwezig dan met Lokaal Meierijstad. Wethouder Van den Bogaard heeft aangegeven niet aan te willen blijven als wethouder namens Team 6. Rik Compagne moet zijn opvolger worden. Meierijstad raakte in maart van dit jaar ook al een wethouder kwijt. Destijds besloot Eus Witlox op te stappen.

Rik Compagne wordt wethouder van de gemeente Meierijstad.

De coalitie heeft uitgebreid gesproken over de keuze om door te gaan met vijf of zes wethouders. Ze vinden dat het werkbaar is om door te gaan met vijf wethouders. De oppositie pleitte hier al eerder voor en ook uit de maatschappij kwamen die geluiden naar voren. Om te komen tot een goede samenhang en verdeling binnen de portefeuilles zijn er gesprekken gevoerd. De definitieve verdeling is nog niet bekend. 

'Brede steun'
Van den Bogaard vertelt tot slot dat hij zich graag heeft ingezet voor de gemeente Meierijstad. "Ik mag terugkijken op twee enerverende jaren, waarin veel is bereikt en we als college samen de schouders eronder hebben gezet. De goede samenwerking in, en brede steun van, het college heb ik als zeer prettig en goed ervaren. Daar ligt het zéker niet aan. Ook in de gemeenteraad mag en mocht ik brede steun ervaren, met nadruk óók vanuit de oppositie. Daarvoor dank ik iedereen", besluit hij. 

Rik Compagne wordt wethouder van de gemeente Meierijstad
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant