De stewards van Blauw Geel.
De stewards van Blauw Geel.

Blauw Geel'38 stewards staan voor hun taak: 'Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid'

Voetbal 1.051 keer gelezen

VEGHEL | Het zijn stewards of ordehandhavers, beide namen kloppen. Gestoken in mooie lichtgevende pakken geschonken door PeBeTex Bedrijfskleding en te zien in thuiswedstrijden van het vaandelteam. Wat is hun taak? Wanneer worden ze ingezet? Allemaal vragen die een antwoord vergen. Wij stellen u voor: Monique, Linda, Harrie en Willem, alias de Blauw Geel'38 stewards.

Door: Peter Kuijpers.

Ze doen voor hun broodwinning allemaal wat anders. Monique en Linda zijn werkzaam in de zorg waar veiligheidscoördinator Harrie beroepsmilitair is. Willem is stagiaire en loopt mee om te ervaren of de taak ordehandhaver iets is wat bij hem past. Stewards is een initiatief vanuit de KNVB. Harrie legt het uit: "Het is inderdaad een voorstel en eis van de KNVB dat alle derdedivisieclubs of hoger in Nederland een veiligheidsorganisatie hebben. De bond heeft daar een modelplan voor liggen. Wij zijn in dat plaatje als team verantwoordelijk voor de veiligheid van het arbitrale trio en natuurlijk de elftallen en hun begeleiding."

KNVB
Blauw Geel'38 had zelf ook al een veiligheidsplan weet Harrie: "Dat klopt, maar beperkt. Ik ben daarop doorgegaan en heb contact gezocht met UDI'19 waar dit al naar volle tevredenheid liep. We hebben dat uitgewerkte plan aan de KNVB en de Gemeente Meierijstad aangeboden. Contact gezocht met de politie en nog wat tips gekregen. Daar is uiteindelijk een plan uit gekomen en ondertekend door de KNVB, burgemeester en de voorzitter." Het plan is omvangrijker als de KNVB eist van de clubs. "Er staat ook in bijvoorbeeld wat te doen op dinsdag en donderdagavond als hier ook de jeugd traint. Hoe te handelen als er calamiteiten zijn. Dat staat allemaal omschreven in het veiligheidsmanifest."
Monique en Linda hebben buiten hun taak als steward tevens nog andere bezigheden bij de club. Monique: "Ik ben begeleidster van JO 19-6 waar mijn twee zonen in spelen. In mijn taak als ordehandhaver of steward zijn we buiten de beveiliging van het arbitraal trio en spelers ook voor andere dingen nog verantwoordelijk. Er kan onenigheid tussen supporters ontstaan of iemand onwel worden op de tribune dan moeten we ook handelend optreden. Maar gelukkig is dat nog niet voorgekomen. We zijn ook waakzaam bij risicowedstrijden of voor clubs die het etiket dragen dat ze een heetgebakerde supportersgroep meebrengen. Wel belangrijk als je die voorinformatie hebt."

Bezoekende clubs
Linda, partner van Maurice leider van het eerste team, heeft buiten haar taak als lid van het stewardteam nog andere dingen bij Blauw Geel'38. Linda: "Ik verzorg op dinsdag en donderdag de trainingskleding van het eerste team. Ik zorg dat de gebruikte kleding bij Margret Oomen komt in onze eigen wasserij." Dit is goed te combineren met het veiligheidsteam vindt de jongste van het team: "Ik zie dat veel clubs die hier spelen zelf ook stewards hebben. Zeker bij profclubs. VVV bracht een paar jaar geleden zelf een veiligheidsteam mee naar Veghel. Afgelopen woensdag bij de bekerwedstrijd tegen de Treffers brachten die ook drie eigen stewards mee. Nou gebeurde er niets gelukkig, maar stel dat het wel hectisch wordt dan is een collega team van bezoekende clubs meer dan welkom." Harrie vult nog aan: "VVV was onze eerste wedstrijd die we gingen begeleiden. Dat was wel spannend hoe dat zou gaan, maar dat is prima verlopen."

De groep heeft nog een gezamenlijke wens: "We hebben nog dringend mensen nodig voor ons team. Alle gegevens staan op de Blauw Geel'38 website." Aanmelden kan bij Cor Pauli 0651553642 of stuur een mail naar: facilitairezaken@blauwgeel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant