Afbeelding

Sligro boekt nettowinst van 29 miljoen euro

Zakelijk 1.009 keer gelezen

VEGHEL | De Sligro Food Group uit Veghel heeft in het eerste half jaar een nettowinst geboekt van 29 miljoen euro. De omzet uit voort te zetten bedrijfsactiviteiten over het eerste halfjaar van 2018 bedroeg 1.131 miljoen euro. Dat is een toename van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Autonoom nam de omzet, mede als gevolg van gewijzigde verslaggevingsregels, met 0.1 procent af. Het bedrijfsresultaat uit voort te zetten bedrijfsactiviteiten nam met 2 miljoen euro af tot 31 miljoen euro. De nettowinst uit voort te zetten bedrijfsactiviteiten nam over het eerste halfjaar met 1 miljoen af tot 25 miljoen euro. De nettowinst van de Groep, inclusief niet voort te zetten bedrijfsactiviteiten, nam met 1 miljoen toe tot 29 miljoen euro.

"Na een moeizame start van het jaar, sloten we de eerste jaarhelft af met twee prachtige zomerse maanden. We zien per saldo groei in onze afzetmarkten, al lijkt die minder sterk dan we oorspronkelijk hadden verwacht. Bij Foodservice stond het eerste halfjaar vooral in het teken van de overname van de operatie van de Heineken Groothandelsactiviteiten. Eerste prioriteit daarbij gaat natuurlijk uit naar de zorg voor onze gezamenlijke klanten en continuïteit van de operatie. Daarnaast werken we hard aan de voorbereiding op verdere integratie van de activiteiten die later dit jaar zullen aanvangen", laat directievoorzitter Koen Slippens weten. "De kansen die we voor de komende jaren zien op gebied van omzet en logistieke voordelen worden bevestigd. De voorbereidingen voor de opening van Sligro-ISPC Antwerpen en de start van onze IT-transitie, beide later dit jaar, zijn in volle gang."

EMTÉ
Bij Foodretail stond het eerste halfjaar van de Sligro in het teken van de verkoop van de EMTÉ en de voorbereiding op de overdracht van de activiteiten. Dat leidde op 2 juli tot een afronding van de transactie en een soepele overdracht van de operatie aan de kopers. Koen vervolgt: "Wij hebben zeer veel respect voor de vele collega's van EMTÉ die ook in deze voor hen lastige periode, met veel passie en inzet hebben doorgewerkt." 
De omzet in de Foodservice nam met 112 miljoen euro toe ten opzichte van vorig jaar (11 procent). De omzet uit overnames voegde 113 miljoen euro toe waardoor er sprake is van een omzetdaling van 1 miljoen euro oftewel 0.1 procent. Door de timing van de feestdagen is er sprake van verschuiving tussen de kwartalen. Na een minder sterk eerste kwartaal was er in het tweede kwartaal sprake van herstel, ondanks een pittige vergelijkingsbasis met vorig jaar toen het weer eveneens zeer goed was. Dat herstel kwam deels uit een verbeterde marktontwikkeling.
De brutowinstmarge nam met 46 miljoen toe tot 276 miljoen euro. Dat is grotendeels het gevolg van de consolidatie van de acquisities, maar ook onderliggend is sprake van margeverbetering. Als percentage van de omzet nam de brutowinst met 1.8 procent toe tot 24.4 procent. De kosten namen met 48 miljoen toe tot 245 miljoen euro. Ook hier is dat grotendeels het gevolg van de consolidatie van de acquisities.

Vooruitzichten
De Sligro ziet hun afzetmarkten herstellen na een trage start van het jaar, maar vooralsnog in een iets lager tempo dan gedacht. "Wij schatten in dat de marktgroei op jaarbasis tussen de 2.5 procent en 3.5 procent zal bedragen. De tweede jaarhelft staat onder andere in het teken van de verdere integratie van Heineken. In een jaar met veel grote programma's en verschuivingen in getallen als gevolg van wijzigingen in boekhoudregels en bijzondere effecten, vinden wij het van belang transparant te zijn over de resultaat-verwachting. Waar wij normaliter geen uitspraken doen over concrete resultaten en ook niet voornemens zijn dat in de toekomst structureel te doen, maken wij in dit bijzondere jaar een uitzondering. Wij verwachten voor het volledige jaar een bedrijfsresultaat uit 'voort te zetten bedrijfsactiviteiten' te realiseren van circa 55 miljoen euro. Wij verwachten een nettowinst voor de Groep, inclusief niet voort te zetten bedrijfsactiviteiten, van circa 270 miljoen euro", aldus Koen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant