Afbeelding
Foto: Jowin Boerboom

'Onder water gaat er een wereld voor je open'

Zakelijk 684 keer gelezen

SCHIJNDEL | Toen Raimond Nicodem voor het eerst met duikflessen op zijn rug aan de rand van een zwembad stond, dacht hij dat hij als een baksteen zou zinken. Niets was minder waar… En nu, zo'n vijf jaar later, is de onderwaterwereld een regelrechte magneet.

"Klopt", lacht Raimond. "Het heeft een behoorlijke vlucht genomen. Toen ik na die eerste keer boven kwam, wist ik genoeg. Ik ben meteen lid geworden van Duikteam Schijndel en heb sindsdien al talloze duiken gedaan. En het blijft iedere keer weer fascinerend."

Voorliefde voor water
Raimond heeft een sterke voorliefde voor water. Hij zeilde al op jonge leeftijd, heeft sinds enkele jaren een motorboot en de duikpassie past perfect in dat rijtje. Raimond: "Het is zó prachtig mooi onder water… Veel mensen denken bij duiken al snel aan exotische oorden, met kristalhelder water, koraal en kleurrijke vissen, maar wist je dat de Nederlandse en Belgische wateren ook schitterend zijn? Minuscule krabbetjes in de Oosterschelde, enorme steuren in de Belgische steengroeves… Onder water gaat er een wereld voor je open."
In het dagelijks leven is Raimond eigenaar van Nicodem & Company, en begeleidt hij (grote) bedrijven bij complexe strategische uitdagingen. "Noem me maar turnaround specialist. Denk niet aan reorganisaties of massaontslagen, maar eerder aan marktpositionering of het onderzoeken van nieuwe strategische keuzes. Ik heb bijvoorbeeld de klantstrategie van KLM mede vormgegeven, en voor de ING Groep de commerciële distributiestrategie opgezet."

Frisse blik
Raimond, die een driesterren duikbrevet heeft en zich allerlei specials eigen maakte (zoals onderwaterbiologie, nitroxduiken en ijsduiken), stelt dat het duiken hem in zijn dagelijkse werk helpt. "Duiken is niet alleen hartstikke mooi, ik kan ook écht mijn hoofd leegmaken. Onder water pieker je niet over bovenwaterproblemen. En als je weer boven komt, kijk je vaak met een heel frisse blik tegen bepaalde zaken aan." Met blinkende ogen vertelt Raimond over vaargeulen, stroomatlassen, loodgordels en getijdeduiken. En of hij nou duikt in het Grevelingenmeer in de provincie Zeeland of dichter bij huis (in de Meerse Plas bij Den Dungen bijvoorbeeld), onder water voelt hij zich bijna net zo thuis als met beide benen op de grond. "Iedere keer als mijn vrouw en ik op de boot stappen, voelt het als vakantie. Onder water wordt dat gevoel alleen maar sterker. Ik geniet enorm in onze mooie onderwaterwereld."

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant