Paul Kaars van Kaars Koffie in Nicaragua.
Paul Kaars van Kaars Koffie in Nicaragua.

Even Appen met Nicaragua

Zakelijk 805 keer gelezen

Sommige ondernemers reizen de hele wereld over. Maar wat doen ze daar eigenlijk? En met welke culturen en gewoontes hebben ze daar te maken? In elke editie van Bedrijvig Meierijstad appen we met een ondernemer in het buitenland. Dit keer met: Paul Kaars van Kaars Koffie.

Kaars Koffie haalt haar koffiebonen onder andere uit Nicaragua. Samen met het PAC (Asociación Pueblos en Acción Comunitaria) uit Nicaragua doen ze zaken met kleine koffieboeren. Deze boeren brengen de geplukte bonen naar het coöperatiecentrum van PAC en zij zorgen ervoor dat de bonen worden gedroogd en worden geëxporteerd naar Nederland. Zo weten ze bij Kaars Koffie waar de bonen vandaan komen en zo ondersteunen ze de boeren voor een betere toekomst.

Hoe ben je in Nicaragua verzeild geraakt?
We hebben een reis gemaakt met vier ondernemers om te kijken of we rechtstreeks koffie konden inkopen en daarmee zorgen dat we weten waar het product vandaan komt en ook weten wat er betaald wordt. De vraagstelling die we hanteren is meer 'vertel mij welke prijs jullie nodig hebben'. Zo betalen wij nu het dubbele voor de oogst van 2019 dan ze via de reguliere weg zouden krijgen.

Waarom vinden jullie het belangrijk dat kleinere boeren mee kunnen handelen op de wereldmarkt?
Grote boeren liggen logistiek centraal en kunnen kennis inkopen. Kleine boeren hebben dat niet. Het is mooi om hun te steunen en toch ook op hun kleine plantage te ondernemen.

Het PAC speelt hierin een belangrijke rol. Wat doen zij precies?
Zij zijn de coöperatie. Zij zorgen voor inzamelplekken en kennisoverdracht om een goede koffieboer te zijn. Ondersteuning bij audits voor certificeringen en dergelijke, vaak zijn de boeren niet geletterd. Tevens zorgen ze onder andere voor de inkoop en verkoop en voorfinanciering.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant