Afbeelding

Zanten in nieuw pand klaar voor de toekomst: 'We waren uit onze jas gegroeid'

Zakelijk Bedrijvig Meierijstad 3.924 keer gelezen

"We waren uit onze jas gegroeid, we moesten vervellen", vertelt Bert van Hasselt. De algemeen directeur van het Veghelse IP Zanten blikt tevreden terug op de officiële opening van het nieuwe bedrijfspand, op industrieterrein Doornhoek, eind september. Zo ook eigenaar Eric Steenbakkers, die uitkijkt naar de komende jaren. "We zijn helemaal klaar voor de toekomst."

IP Zanten (waarbij IP staat voor de coöperatie Industriepartner) is een industriële toeleverancier van technische materialen, van steeksleutels en zaagbladen tot complete werkbanken en machines. Maar eigenlijk is iedere samenvatting van het assortiment kansloos, want Zanten heeft een productportfolio van 1,4 miljoen unieke artikelen. Eric verwoordt het als volgt: "We leveren alles wat nodig is om een industrieel bedrijf draaiende te houden, en dat doen we voor kleine en grote bedrijven in uiteenlopende branches en industrieën."

Familiebedrijf
Zanten is een van de vele familiebedrijven die Veghel rijk is. Eric vertegenwoordigt de tweede generatie van de tweede familie. "Emanuel Zanten richtte het bedrijf in 1926 op in Amsterdam", vertelt Eric. "Zijn eerste opdracht: een synagoge van verlichting voorzien. Daar is alles mee begonnen. Zijn zoon Sal nam het bedrijf jaren later over, en toen hij in 1947 trouwde met de Veghelse Rosa Wolf, verhuisde de onderneming naar Brabant." In 1956 trad Erics vader Cor toe tot het bedrijf. Cor nam de zaak in 1974 over en droeg de leiding alweer bijna een kwart eeuw geleden over aan zijn zoon Eric. "En de derde generatie staat klaar", vertelt Eric. "Mijn dochter Anna heeft als commissaris een toezichthoudende rol. Ze is pas 21 en studeert nog (bedrijfskunde, red.), maar wie weet neemt zij op een dag mijn taken over."

Veghelse roots
Het tekent de toekomstbestendigheid van het bedrijf met naast het hoofdkantoor in Veghel, vestigingen in Eersel, Eindhoven, Waalwijk, Weert, Bergeijk en Tilburg. Dat het hoofdkantoor ook na het verlaten van de locatie aan de Kennedylaan in Veghel zou blijven, stond buiten kijf, vertelt Bert. "Deze boom is gewend aan Veghelse grond. We zijn een Veghels familiebedrijf, in deze regio woont het merendeel van onze mensen. En zij zijn ons grootste kapitaal. Daarom is de menselijke maat hier zo belangrijk. Zijn onze medewerkers gelukkig, dan zijn ons klanten het ook. Op die manier willen we samen doorgroeien vanuit Veghel."

Energieneutraal
Het bedrijfsgebouw waar Zanten eind augustus intrek in nam, is hypermodern. Op het terrein plantten Anna Steenbakkers en haar opa Cor een boom, die symbool staat voor het energie neutrale karakter van het pand. "We hebben een van de groenste gebouwen in Veghel", aldus Bert. "Dat is een bewuste keuze. Circulariteit zit trouwens ook in onze manier van ondernemen. We hebben nagenoeg alle plastics verbannen en we werken met minimale verpakkingen. Daarnaast leveren we niet alleen, maar zijn we al druk bezig met plannen voor recycling producten die we verkopen. Zodoende gaan producten terug naar de producent, die ze weer in zijn productieproces verwerkt."

Bestendige horizon
Voor de toekomst verwachten Bert en Eric een substantiële omzetgroei en een lichte stijging van het personeelsbestand, dat momenteel ruim 100 medewerkers telt. Een belangrijke kracht van een familiebedrijf is dat het regeert over de lange termijn. Bert: "We denken niet in kwartalen, maar in jaren. Natuurlijk hebben we commerciële belangen, maar we zitten náást onze klanten in plaats van er tegenover. Ook als dat soms een vermindering van de consumptie betekent. Dat levert vertrouwen op en commitment, wat onze horizon bestendig maakt. En dat is precies wat onze klant zoekt: een betrouwbare partner die zekerheid en continuïteit biedt."

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad. Heeft u opvallende nieuwsberichten over de ondernemerswereld uit Meierijstad of uzelf? Een opening, een jubileum, een overname, een directiewisseling, een belangrijke deal? Breng de redactie op de hoogte. Stuur een mail naar: redactie@stadskrantveghel.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant