Alexander Pechtold wordt omringd door lokale politici.
Alexander Pechtold wordt omringd door lokale politici.

Alexander Pechtold op bezoek bij de Verspillingsfabriek: 'Prachtig initiatief'

Politiek 436 keer gelezen

VEGHEL | Alexander Pechtold bracht woensdag een werkbezoek aan De Verspillingsfabriek in Veghel. Hier worden sinds maart van waardeloze reststromen of reststromen met een minimale waarde smaakvolle producten gemaakt. De D66-leider spreekt van een 'prachtig initiatief'. 

Naast Veghel bezocht Pechtold ook Schijndel. Hij was gevraagd door het Elde College om tijdens een feestelijke avond de diploma's en certificaten uit te reiken aan de leerlingen die met succes tweetalig onderwijs volgden. Voorafgaand aan dit feestelijk samenzijn bezocht hij dus de Verspillingsfabriek. De reden daarvoor is helder. "We kunnen en moeten veel zuiniger met onze aarde, onze grondstoffen en ons voedsel omgaan. Ik was benieuwd hoe ze dat in De Verspillingsfabriek in praktijk brengen."

'Doodzonde'
De leider van D66 kreeg een rondleiding door de fabriek en werd bijgepraat door Bob Hutten van Hutten Catering (De Verspillingsfabriek is onderdeel van Hutten Catering red.). Hij was onder de indruk: "Wat een innovatief bedrijf. Ik heb vandaag vooral geleerd. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik het allemaal wel wist, maar ik was echt onder de indruk van de getallen. We gooien zoveel eten weg. Doodzonde." Hoe komt het toch dat wij als Nederlanders zoveel voedsel weggooien. "Luxe", meent Pechtold. "Boodschappen doen is hier voor veel mensen best goedkoop en daarom schaffen we al snel te veel aan. Het gaat vooral om bewustwording. Wanneer een product verlopen is, wordt het vaak direct weggegooid, terwijl het soms nog prima te eten is. Ook de voedselbank moet eigenlijk beter bereikbaar zijn."

Eyeopener
Voor Bob Hutten had hij mooie woorden paraat. "Bob is een fantastische man. Hij weet heel goed hoe hij zijn product en zijn verhaal moet verkopen. Het was echt een eyeopener." De bestemming van het werkbezoek werd overigens gekozen door de lokale afdeling van D66. Een shot in de roos. "Dit was geen alledaags werkbezoek. Ik vond het erg leuk en zeer interessant. Een perfecte keuze van onze lokale politici", aldus Pechtold.  

Meierijstad
Na zijn bezoek aan de gemeente Veghel stond de gemeente Schijndel op het programma. Vanaf 1 januari samen met Sint-Oedenrode gefuseerd tot Meierijstad. Een spannende periode voor alle drie de gemeentes. Pechtold had vast een wijze raad: "Kijk vooral niet te jaloers naar elkaar. De bevolking merkt er meestal niet eens zoveel van. Veghel blijft voor de Veghelaar gewoon Veghel. Gun elkaar wat. Bestuurders willen dat nog weleens vergeten", vindt hij. 

Tweetalig onderwijs
Op het Elde College stond de D66-leider stil bij het belang van tweetalig onderwijs. "We moeten in Nederland zoveel mogelijk kansen bieden aan iedereen, ieder kind. Onderwijs is daar hét middel toe, dat zal ik overal waar ik de komende maanden kom met overtuiging benadrukken, te beginnen in Schijndel." Pechtold juicht het toe dat scholen tweetalig onderwijs aanbieden. "Daarom ook mijn bezoek aan Schijndel. Ik heb met plezier de geslaagden in het zonnetje gezet", zo besluit hij.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant