Diederik Samsom op bezoek in het Veghelse centrum (foto's Peter Kuijpers).
Diederik Samsom op bezoek in het Veghelse centrum (foto's Peter Kuijpers).

Samsom op bezoek in centrum Veghel

Politiek 1.062 keer gelezen

VEGHEL | De traditionele rode rozen bleven ditmaal achterwege, maar dat de PvdA zaterdagmiddag een rondje deed in het Veghelse centrum was wel duidelijk. Gehuld in rode jassen struinden de leden van PvdA Meierijstad door de straten, onder aanvoering van niemand minder dan hun landelijk leider, Diederik Samsom.

Van Samsom is bekend dat hij graag in gesprek gaat met de mensen op straat en op hun werk en in Veghel was dat zaterdagmiddag niet anders. Bezoekers aan het centrum werden door hem aangesproken waarbij de reacties opvallend positief waren gezien het feit dat Samsom leider is van een partij die het moeilijk heeft in de peilingen. Op een enkeling na, bleken vele Veghelaren bereid in gesprek te gaan met de PvdA-voorman. "Dat komt misschien ook door het goede weer", merkte Samsom op, om eraan toe te voegen dat hij veelal positiviteit ervaart bij 'de man op straat'. "De sfeer is dan gemoedelijker dan bijvoorbeeld op social media waar helaas heel wat afgescholden wordt", zegt hij terwijl hij lachend weer een verzoekje voor een selfie inwilligt.

Zorg
De thema's die ter sprake kwamen waren op de vingers van één hand te tellen. Of beter gezegd: eigenlijk is er maar één onderwerp dat aan bod kwam: de zorg. "Dat staat op 1, op 2 en op 3 en pas veel later komen de andere onderwerpen als pensioenen en lokale thema's zoals hier bijvoorbeeld de angst dat er na de samenvoeging voorzieningen als zwembaden of theaters zullen sluiten", aldus Samsom. Hij nam voor iedereen de tijd, ook - of misschien wel juist - voor de vrouw die aangaf geen PvdA meer te stemmen omdat ze teleurgesteld was in de partij. "Waarom dan?", wilde Samsom weten, waarop een uitgebreid antwoord kwam waarin ook weer de zorgen over de zorg en het eigen risico werden geuit. De PvdA-leider had, zoals het een waar politicus betaamt, zijn antwoorden paraat. "Terug naar vroeger? Het ziekenfonds was echt niet beter hoor. Nederland is nog steeds een land met een uitstekende gezondheidszorg. Maar met het eigen risico is wel wat misgegaan. Dat gaan we dan ook afschaffen."
In de bloemenzaak van Dick van Schie maakte Samsom een praatje met de eigenaar. Een vrouw maakte een vriendin, een trouw PvdA-aanhangster, blij door haar te bellen en de telefoon vervolgens aan Samsom te geven. "Ze kan gewoon niet geloven dat ze hem aan de lijn heeft", lachte de vrouw. Hierna zette de PvdA-caravaan koers richting Albert Heijn. "Het is zaterdagmiddag dus veel mensen doen nu boodschappen. Laten we verder gaan."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant