Vrijwilliger Ria leest de krant voor (Foto´s: Margot van Kleef)
Vrijwilliger Ria leest de krant voor (Foto´s: Margot van Kleef)

Noodkreet: 'Ons team moet versterkt worden'

Gezondheid 1.724 keer gelezen

VEGHEL | Hospice de Goudsbloem is gevestigd in de Watersteeg in Veghel. Steeds vaker geven mensen aan thuis te willen sterven. Soms wordt die zorg thuis even te zwaar. De Goudbloem biedt een waardig (tijdelijk) alternatief voor de thuissituatie. "Om dit belangrijke en dankbare werk voort te kunnen zetten, hebben we echt nieuwe vrijwilligers nodig", vertelt Ine Smits (47) die zich ontfermt over de vrijwilligers.

De Goudsbloem telt zeven bedden die eigenlijk altijd bezet zijn. Ine vertelt wat ze precies doen in het Hospice. "Wij zorgen voor de zorg in de laatste levensfase. Dit is in de breedste zin van het woord. Mensen zijn hier in goede handen." Je geeft nogal wat uit handen. De zorg voor naasten, zoals je moeder of vader. "Absoluut, maar soms wordt het allemaal even te veel. Het is enorm ingrijpend om fulltime voor iemand te zorgen. Wij nemen die zorg over en laten je weer partner zijn, zoon of dochter", legt Ine uit. Het is belangrijk om een vertrouwensband op te bouwen met de gasten en hun familie. Ine: "Als je je werk goed doet dan gaat dat vanzelf. Het is in het begin even spannend, maar dat is snel over."

Ine Smits (L) en Judith van Eijk (R) nemen de planning door. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

Feest
Een van die onmisbare vrijwilligers is Ria van Iperen. De 78-jarige Ria wordt op handen gedragen binnen De Goudsbloem. "Ria helpt op maandagavond met het eten, leest voor, maakt een praatje of een wandeling. Het is altijd feest als Ria er is. De gasten zijn erg op haar gesteld", vertelt Ine. Ria vult aan: "Het is ook zo geweldig om mensen te helpen. De voldoening en de dankbaarheid, daar doe je het voor." Het is uiteraard geen eenvoudige klus. Het begeleiden van mensen met een korte levensverwachting kan ingrijpend zijn. "Je moet er wel tegen kunnen", constateert Ria.

Belangrijk
De verpleegkundigen van de Watersteeg kunnen niet zonder de vrijwilligers. Zonder hun steun, zouden ze het simpelweg te druk krijgen. "Op dit moment hebben we de beschikking over ongeveer vijftien vrijwilligers. Te weinig. Ons team moet versterkt worden", vindt Ine. De 22-jarige stagiaire van de Avans, Judith van Eijk, is het met haar eens. "Aandacht is in dit soort situaties nooit teveel. Het werk van de vrijwilligers wordt steeds belangrijker, want het aantal mantelzorgers neemt af."
Zowel de verplegers als de vrijwilligers geven veel aandacht. Dat kan op de meest uiteenlopende manieren. Van het bakken van een biefstukje tot het voorlezen van een boek of de krant. Ria: "Door het observeren en het geven van aandacht pak je veel op. Je weet snel wat iemand wel of niet leuk vindt. De één praat graag, voor de andere is gezelschap voldoende." Ine vertelt dat de vrijwilligers vaak meer weten over de bewoners dan zijzelf. Het geeft nog maar eens aan hoe belangrijk deze mensen zijn voor de Goudsbloem. "Alle steun is welkom. Heeft u kwaliteiten, in welke vorm dan ook? En wilt u die kwaliteiten inzetten, neem dan vrijblijvend contact op", besluit ze.

Hospice de Goudsbloem is te bereiken via 0413-388465, hospice.degoudsbloem@brabantzorg,eu of ine.smits@brabantzorg.eu.

Ine Smits (L) en Judith van Eijk (R) nemen de planning door. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant