Clinton en Trump.
Clinton en Trump.

Eigen-dorp-eerst-gedrag

Column 658 keer gelezen

Wie het gebakkelei tussen Clinton en Trump een beetje gevolgd heeft moet medelijden hebben gekregen met een minderheid van de Amerikanen. Intens medelijden zelfs.

Zij zaten lijdzaam te wachten op iets inhoudelijks, terwijl de overgrote meerderheid genoot van een modderworstelwedstrijd op topniveau. Hoe de toekomst van hun land er concreet moet komen uit te zien bijvoorbeeld. Zonder hekken eromheen of holle kretologie als "We'll make America great again!" In plaats van het volk aan te voeren werd het meegevoerd. En óvervoerd. Vooral met haat en nijd. De traditionele machtspolitica Clinton en de populistische machtswellusteling Trump waren slechts bezig met afzeikpolitiek. Ik zat eigenlijk steeds te hopen op een vilein actiegroepje met als yell "Lock thém up, lock thém up!"

De korreltjes zand waarmee onze vaderlandse politici elkaar af en toe bekogelen vallen volledig in het niet bij die Amerikaanse modderbergen. Oké, Geert gooit regelmatig steentjes in een Haagse hofvijver. En knuppeltjes in overwegend 'allochtone' hoenderhokjes, of moeten we inmiddels spreken van hoenderhokjes met 'inwoners met een migratieachtergrond'? Jacques Monasch veroorzaakte wat populistische reuring binnen de PvdA. Of scheuring zo u wilt. Maar verder? Ik vind het eigenlijk wel prima zo. Hoe minder 'schreeuwpolitiek' hoe beter! Feiten en inhoud bóven onderbuikgebral. Uiteraard nadát geluisterd is naar het volk, dat wel! En hoe kunnen we de politiek het best beïnvloeden? Door ons stemgedrag.

Op 23 november wachten de gemeenteraadsverkiezingen voor Meierijstad. Hier vallen geen Amerikaanse toestanden te verwachten, al zouden veel media het nodige wapengekletter toejuichen. Wel was er even wat 'Calimero'-gesputter vanuit met name Schijndel. 'Dat ze veel te verliezen hebben bij de fusie'. 'Dat Veghel een armlastige gemeente is' en 'dat Schijndel en Sint-Oedenrode samen een vuist kunnen maken tegen Veghel als er massaal gestemd gaat worden'. Pffff…
Ik ben nooit voor ongebreidelde schaalvergroting geweest, maar als het tóch zover komt kun je beter constructief meedenken dan slachtoffer-achtig. Slechts uit eigenbelang denken brengt Meierijstad niet veel. Bovendien kun je heel goed opkomen voor je eigen dorp, maar toch denken in het algemeen belang. Tenminste, op dat soort politici hoop ik. Stem daarom straks op een breed vertegenwoordigde partij met breed georiënteerde kandidaten uit álle kernen.
Ik ben benieuwd naar de uitslag. Wint de traditionele politiek? Gaat populisme definitief doorbreken? Of krijgt Meierijstad een frisse club bestuurders die overkoepelend belang weet te destilleren uit 'eigen-dorp-eerst-gedrag'?...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant