Annemieke van de Ven en Gerald Kristen bekijken de speciale zonnepanelen.
Annemieke van de Ven en Gerald Kristen bekijken de speciale zonnepanelen.

'Wij hebben ons eigen elektriciteitsnet. Uniek in Nederland'

Wonen 1.602 keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse wethouder Annemieke van de Ven bezocht afgelopen donderdagmiddag het Collegepark Zwijsen in Veghel. Gerald Kristen praatte haar bij over een project waar hij en zijn team van KISS Solutions mee bezig zijn. Het doel: woningen realiseren waarbij de energiekostenrekening naar nul wordt teruggebracht. "Wij hebben ons eigen elektriciteitsnet. Uniek in Nederland. Het project wordt ook ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken", vertelt hij. Wethouder Van de Ven is erg blij met dit soort initiatieven. "Op het gebied van duurzaamheid is dit een heel interessant project."

De woningen hebben geen eigen aansluiting voor gas, water of elektra maar ze kunnen gezamenlijk inkopen en betalen voor een centrale aansluiting. Dit scheelt al aanzienlijk in de alsmaar stijgende kosten. Er wordt een hele reeks energiebesparende maatregelen getroffen. Van onder andere optimale isolatie tot een warmteterugwinningssysteem en van centrale warmteregulering tot zonnepanelen, waarvan er zo'n 2000 op het complex geplaatst gaan worden. Daarnaast wordt het regenwater opgevangen in een centrale buffer zodat het hergebruikt kan worden voor het toilet en besproeiing van de tuin.


Energiebesparing
Samen met Gerald liep wethouder Van de Ven een rondje over het terrein waar voorheen het Zwijsen College zat. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van 116 appartementen. "De eerste fase moet in januari worden opgeleverd. Eind 2018 hopen we alles af te hebben." Naast de energiebesparing is ook de locatie aantrekkelijk. De schoolgebouwen van het Zwijsen College aan de vijver zijn markant ontworpen door de Veghelse architect Pierre Tooten. "Door de lage rente en met het oog op de voordelen van de energiebesparing neemt de financieringsruimte toe", stelt Gerald.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant