Afbeelding

Zilveren Schoolkantine Schaal voor Zwijsen College

Gezondheid 925 keer gelezen

VEGHEL | Het Zwijsen College heeft een zilveren Schoolkantine Schaal 2016 van het Voedingscentrum verdiend. Met de schaal kan de Veghelse middelbare school laten zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. De kantine presenteert gezondere producten aantrekkelijk en opvallend. De makkelijke keuze is nu vooral gezond en lekker natuurlijk.

Daarmee komt het Zwijsen College tegemoet aan de wens van ouders en leerlingen. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks als ze er liggen. Dat is niet raar. Verleidingen weerstaan, vraagt zelfcontrole. En dat kunnen we niet altijd opbrengen, bijvoorbeeld na een spannende wiskundetoets. Op die momenten zijn jongeren, net als volwassenen, sneller geneigd te kiezen voor makkelijk dan voor gezond. Uit gedragskundige onderzoeken blijkt dat kantinebezoekers vaker verstandig kiezen als het aanbod vooral uit gezonde producten bestaat.

Het Zwijsen College heeft samen met Markies Catering hard gewerkt om de kantine gezonder te maken, aan de hand van nieuwe, verbeterde richtlijnen, de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS.

Groente of fruit
Om een Zilveren Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een kantine voldoen aan diverse voorwaarden. Zo biedt de kantine groente of fruit aan en bestaat minstens zestig procent van het aanbod uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten voor de hand liggend door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren. De kantine besteedt ook aandacht aan het stimuleren van water drinken. De school heeft deze aanpak in het beleid verankerd.

Voor meer informatie over de De Gezonde Schoolkantine: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Rector van het Zwijsen Anita O'Connor en wethouder Riny van Rinsum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant