Hans de Jong geeft een lezing over ijstijden

Algemeen 498 keer gelezen

VEGHEL | Tijdens de koudste periode van de laatste ijstijd, 20.000 jaar geleden, stond de zeespiegel over de hele wereld 140 meter lager dan nu. In Nederland lag geen ijs, maar het landschap was veranderd in een poolwoestijn. Op dinsdag 17 januari van 20.00 uur tot 22.00 uur geeft Hans de Jong daar een lezing over in de Bundersschool in Veghel.

In zijn lezing IJstijden op dinsdag 17 januari zal Hans de Jong, op uitnodiging van natuurvereniging IVN, aandacht besteden aan hoe ijstijden ontstaan en wat je ervan terugziet in Nederland. De lezing is in de Bundersschool, Buitendonk 3 in Veghel, begint om 20.00 uur en er zijn geen kosten aan het bijwonen van de avond verbonden.
Hans de Jong doceerde tot 2007 aardrijkskunde aan de lerarenopleiding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij publiceerde een aantal boeken en atlassen voor het voortgezet onderwijs. Hij verzorgt nu nog bijscholingscursussen, lezingen en excursies over vooral geologische onderwerpen.

Uitzonderlijk warm
We leven nu in een uitzonderlijk warm klimaat binnen een periode van ruim twee miljoen jaar waarin lange koude perioden worden afgewisseld met zeer korte warmere perioden. Zulke ijstijden heeft de aarde gedurende haar ruim vier miljard jaar oude geschiedenis vaker gekend.
Toch zijn de koude tijden in de minderheid. Perioden van een geheel tropische aarde zijn veel langer. Zoals meestal blijken de oorzaken van met name de ijstijden niet van één enkele factor afhankelijk.

Drie miljoen
IJstijden zijn dus van alle tijden. We bevinden ons nu in een relatief warme periode binnen een ijstijd die drie miljoen jaar geleden is begonnen. Van de laatste en voorlaatste koude periode weten we het meest.
De gevolgen van de voorlaatste koude periode heeft het landschap van Noord- en Midden-Nederland voor een groot deel bepaald. De gevolgen van de ijsbedekking zijn in heel Nederland terug te vinden.

Meer informatie is te vinden op www.ivn-veghel.nl of bij Karin Koppen 0413-210216.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant