Lijst Blanco: 'Snelle actie geboden.'
Lijst Blanco: 'Snelle actie geboden.'

Lijst Blanco: 'Snelle actie geboden'

Politiek 1.016 keer gelezen

VEGHEL | Lijst Blanco is geschrokken van de prognoses tot 2030 omtrent de toenemende leegstand in het buitengebied. De voormalige gemeente Veghel stond met 189.000 vierkante meter te verwachten leegstand al langer in de top tien van alle Brabantse gemeenten. Deurne voerde de lijst aan met 270.000 vierkante meter leegstand. Lijst Blanco heeft, naar aanleiding van het rapport van Alterra Wageningen UR uit 2016, uitgerekend dat na de fusie Meierijstad op 1 staat met 376.000 vierkante meter te verwachten leegstand.

Volgens Luc van den Tillaart van Lijst Blanco leidt leegstand tot grote problemen. "Naast de vele persoonlijke problemen onder andere: Verloedering, criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid." Hij vervolgt: "Een overheid die creativiteit vertoont, kan problemen voorkomen door passende herbestemmingen c.q. ontmantelingen. De roep om dergelijke oplossingen is groot. Dit blijkt eens te meer uit het feit dat vanuit de lokale ZLTO-afdelingen een document toegestuurd werd waarin dezelfde problematiek aan de orde komt. Van de betrokken wethouders verwachten wij dan ook een gespierde houding in dezen. De tijd van rustig afwachten lijkt ons voorbij." Middels een tiental schriftelijke vragen wil Lijst Blanco onder meer weten wat het college voornemens is te gaan doen. Of het college van mening is dat met name de provincie de grootste veroorzaker is van deze problematiek en of dit bestuursorgaan niet ver achter blijft in compensaties.

Starterswoningen
Lijst Blanco merkt op dat leegstand in Nederland wordt opgelost met onder meer groepsaccommodaties, bed and breakfast, huisvesting voor arbeidsmigranten en vakantiewoningen.
"Waarom kunnen er in passende gebieden zoals kernrandzones wel dure villa's gebouwd worden, maar geen goedkope woonvormen voor bijvoorbeeld starters", aldus Luc. Dat laatste is een zwaar programmapunt bij de meeste partijen en Lijst Blanco geeft hier alvast een voorzet tot mogelijke oplossingen. "Binnen twee maanden willen wij van het College een notitie waarin de vragen zijn beantwoord, zodat we in de Commissie en de Raad een gedegen discussie kunnen voeren."

Bekijk hier het rapport van Alterra over de leegstand agrarisch vastgoed in Noord-Brabant: Link naar PDF bestand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant