Afbeelding

Politieke roeptoeteraar

Column 568 keer gelezen

Hoongelach en complimenten vielen mij ten deel na de column van vorige week (Kliknieuws – columns - Omgekeerd populisme). Ongeloof, uitgesproken twijfel en de vraag om medewerking zaten daar zo'n beetje tussenin. Precies wat je hoopt te bereiken met zo'n wekelijks opiniërend stukje.

Wel of niet begrepen zoals ik het bedoeld had, de reacties bleven keurig binnen de perken. Waarschijnlijk omdat mijn geschrijf nauwelijks doordringt tot 'de duistere krochten der reaguurders'. Sinds de opkomst van de sociale media hebben zich daar allerlei azijnpisvolkjes gevormd die onder laffe schuilnaampjes over van alles en nog wat zaniken zonder met mógelijke oplossingen te komen. Op de 'digitale begane grond' is het vooral 'roeptoeteren' geblazen, luidkeels en ongenuanceerd een mening verkondigen. Een populaire bezigheid van vooral het mildere ontevreden deel van onze samenleving. 'Roeptoeteren' is namelijk van een andere orde dan 'reaguren'. 'Roeptoeteraars' zie en hoor je overal om je heen. Vaak 'mauwen' ze over van alles en nog wat, maar wel met open vizier. Daar kun je mee in gesprek. Als je dat wilt tenminste. Ook deze club is echter nog te veel vanuit de onderbuik actief. Vanwege kijk- en luistercijfers krijgen ze bovendien steeds vaker een groot podium om hun onvrede kenbaar te maken. Helaas wordt te weinig gecontroleerd of 'meningen' en 'feiten' wel kloppen.

Positief stukje
"Hoe kun je zó'n positief stukje over Meierijstad schrijven, terwijl dat helemaal niet zo is?", werd me vorige week enkele keren gevraagd. Mensen spraken er mij gewoon op aan. Ben namelijk prima benaderbaar. "Omdat ik denk dat het eigenlijk ook zo is!", was mijn antwoord. Vervolgens benadrukkend dat overdreven positief schrijven mensen misschien wel beter aan het denken zet dan een uiterst negatieve benadering. Vroeg ik meteen erna wat er dan 'allemaal' zo slecht is in onze gemeente, dan bleef dat meestal beperkt tot eenvoudig op te lossen zaken. Via allerlei politieke weggetjes bijvoorbeeld. Zoals onze democratie bedoeld is. Moet je wél moeite voor doen.

Beloften
Gaan we als burgers in Meierijstad eigenlijk wel voldoende na of de partij waarop we gestemd hebben nakomt wat ze beloofd hebben? Stemmen we de volgende keer anders als teveel beloften niet verwezenlijkt zijn? En hoe denken we beloften bewaarheid te kunnen krijgen? Nou, bijvoorbeeld door er van uit te gaan dat zes wethouders in het nieuwe college voor héél veel positief garen op de klos gaan zorgen. In álle kernen. Geen van hen wil weggezet worden als politieke 'roeptoeteraar'…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant