Jelle van de Crommert maakte speciaal voor de Stadskrant Veghel deze toepasselijke illustratie.
Jelle van de Crommert maakte speciaal voor de Stadskrant Veghel deze toepasselijke illustratie.

'Dit is de mooiste manier van communiceren'

Carnaval 1.718 keer gelezen

VEGHEL | Jelle van de Crommert is een begenadigd tekenaar. In Veghel kent men zijn tekeningen wellicht van de voorpagina van De Kuussegatter. Ook dit jaar komt deze kleurrijke creatie van zijn hand. "De Veghelse carnavalsvereniging laat mij heel vrij. Dat is het fijnste werken", aldus de bescheiden tekenaar.

Vier jaar geleden werd de inmiddels 26-jarige Jelle gevraagd door Hans van der Wijst om eens te komen praten. "Hans is mijn leraar geweest in groep 8 van de basisschool. Hij wist dat ik van tekenen hield." De Kuussegatters hadden iemand nodig voor de illustraties. Hans, verantwoordelijk voor de redactie, vroeg Jelle. De illustrator besloot op het verzoek in te gaan. "Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Tekenen over carnaval is leuk en uitdagend, want je hebt veel materie." Inspiratie kan zich op elk moment van de dag voordoen. "Tijdens het smeren van een boterham tot naar het luisteren van carnavalsmuziek", lacht Jelle. Hij vervolgt: "Dat werkt echt. Ik luister tijdens het tekenen vaak naar carnavalshitjes. Daar krijg je een hoop inspiratie van. Het komt dus voor dat ik half december al naar carnavalsmuziek zit te luisteren. Geen straf overigens. Ik kan er prima naar luisteren." Verder genereert Jelle ideeën uit de actualiteit. "Ik probeer het Veghelse nieuws bij te houden. Het is leuk om daar in mijn ontwerp op terug te komen. Het Kuuske komt natuurlijk altijd terug. Dat is toch het Veghelse trademark tijdens carnaval."



Jelle van de Crommert maakte speciaal voor de Stadskrant Veghel deze toepasselijke illustratie.

Ambacht
Jelle begint old school met potlood en papier. "Eerst een beetje krabbelen, want tijdens het tekenen kom ik echt los." Je hoort steeds vaker dat men hele tekeningen maakt met de computer. "Dat kan inderdaad, maar zelf tekenen is toch de meest pure vorm. Eerst met potlood en dan met pen. Het inkleuren doe ik wel met de computer." Het maken van de voorpagina van de Veghelse carnavalskrant vindt Jelle helemaal geweldig. "Het mogen drukke pagina's zijn waar je als illustrator enorm veel op kwijt kan. Ik wil dat mensen de Kuussegatter niet meteen openslaan. De tekening moet je in het boekje zuigen, maar niet zonder de voorpagina eens goed te bekijken. Mijn tekening moet zo aantrekkelijk zijn dat mensen hem langer bekijken. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet." De 26-jarige tekenaar praat vol enthousiasme over 'zijn ambacht', zoals hij het zelf betitelt. "Het mooiste is wanneer je iets in je hoofd hebt zitten dat kan projecteren in beeld. Een verhaal vertellen met een tekening. Voor mij is dat de mooiste manier van communiceren."

Kleine werkplaats
Naast het tekenen voor de Kuussegatter is Jelle fulltime in dienst bij Hutten. "Het is een beetje lastig uit te leggen wat ik daar precies doe. Ik kan er in ieder geval mijn creativiteit prima kwijt." De plek waar Jelle werkt, ook wel bekend als het Decor, is een van de best bewaarde geheimen van Hutten. In het Hutten Culinair Centrum in Veghel, verstopt achter de grote keuken en het magazijn bevindt zich een kleine werkplaats waar ambacht en creatie samenkomen. Er wordt getekend, geschuurd en geschilderd. "Een bedrijfsrestaurant herinrichten of een meubeltje ontwikkelen die we gebruiken tijdens een beurs. Schetsen, tekenen en dan uitwerken in onze kleine werkplaats."



Jelle vd Crommert maakte speciaal voor de Stadskrant Veghel een toepasselijke illustratie.

Stripboek over Veghel
Jelles grote droom is om ooit een echt stripboek te maken. "Eentje met een verhaal. Een strip over Veghel lijkt me ook leuk om te maken." Aan een stijl wil hij zich niet koppelen en ook een idee heeft hij nog niet. "Ik heb vroeger Suske en Wiske verslonden, maar ook de Donald Duck vond ik geweldig. Ik ben nog jong. Eerst moet ik een idee hebben dat dan verder ontwikkelen", besluit Jelle.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant