Klaas Haan, Aisha Vissers, Johan Sloots en Dianne Maas kunnen er gelukkig om lachten.
Klaas Haan, Aisha Vissers, Johan Sloots en Dianne Maas kunnen er gelukkig om lachten.

Johan Sloots (55): 'Ze hebben mijn leven gered'

Gezondheid 2.219 keer gelezen

VEGHEL | Johan Sloots is pas 55 jaar en ziet er gezond uit. Toch beleefde hij eind vorig jaar de schrik van zijn leven. Uit het niets stortte de kok van Sint Joachim & Anna ter aarde. Aisha Vissers en Dianne Maas van het Veghelse zorgcentrum werden in paniek ingelicht en ondernamen direct actie. "Op zo'n moment denk je niet na. Je doet gewoon wat je denkt dat goed is. Je doet wat je moet doen", aldus het duo.

Al snel bleek dat Johan was getroffen door een hartstilstand. Hij weet tot op de dag van vandaag niet precies wat er gebeurd is. "Toen ik wakker werd, keek ik om me heen en zag ik een bordje met mijn naam. Pas daarna realiseerde ik me dat ik in het ziekenhuis lag. Mensen hebben later verteld wat er precies was gebeurd."

Noodlot
Het noodlot sloeg toe op een donderdagmiddag rond de klok van twee. Dianne: "Een medewerker van ons kwam binnen rennen en had het over 'kop' en 'gevallen'. Ik dacht er is een kopje gesneuveld." Toch ging Dianne even kijken en daar trof ze Johan aan op de grond met een gat in zijn hoofd. Dianne zag meteen dat er iets vreselijks mis was. Ook collega Aisha was inmiddels toegesneld. Ze herinnert zich de paniek en totale hectiek. Toch bleef ze zelf redelijk kalm. "Op dat moment moet je snel handelen. Het was wel ontzettend spannend", vertelt ze. "Deze dames hebben samen met dit apparaat mijn leven gered", vult Johan aan terwijl hij naar de AED wijst die op tafel ligt. Terwijl Dianne druk aan het reanimeren was, sloot Aisha de AED aan. "Op het apparaat staat precies wat je moet doen", zegt Aisha.

Hoofdrolspelers kijken naar een AED die Klaas heeft meegenomen om het belang ervan te duiden.

De voorzitter van Veghel HartSave, Klaas Haan, zit ook aan tafel. "Een AED werkt heel makkelijk, maar desondanks heb ik ontzettend veel respect voor deze vrouwen. Ze hebben uitstekend gehandeld." Johan knikt: "Ze hebben me door deze penibele situatie heengetrokken."

Emotioneel
Het leven van Johan werd dus deels gered door het adequaat reageren van Aisha en Dianne en aan de andere kant door de AED. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Klaas is blij dat Johan deze vreselijke situatie heeft overleefd. "Het geeft het belang van een AED aan."
De ingrijpende gebeurtenis heeft geen blijvende schade achtergelaten bij de hoofdrolspelers. Johan ondervindt nog fysieke ongemakken van de smak die hij heeft gemaakt (gat in zijn hoofd red.) en de operatie. Mentaal is hij weer bijna de oude. "In het begin ben je redelijk emotioneel. Mijn ouders waren vlak daarna 60 jaar getrouwd. Je denkt dan ineens voor hetzelfde geld was ik voor die tijd begraven."
Johan is vooral blij dat hij er nog is. "Op mijn 95ste wil ik best zo dood gaan. Je voelt er namelijk niets van. Maar ik ben pas 55. Het was nog niet mijn tijd", besluit hij.

Meer informatie over Veghel HartSave staat op: www.veghelhartsave.nl.

Lees het hele verhaal in de Stadskrant Veghel van woensdag 8 februari. 

De hoofdrolspelers kijken naar een AED die Klaas Haan heeft meegenomen om het belang ervan te duiden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant