Afbeelding

Iedereen wil zijn partij laten shinen

Politiek 504 keer gelezen

VEGHEL | Twaalf van de 28 partijen die op 15 maart meedoen aan de verkiezingen, kwamen zaterdagochtend opdagen voor het plakken van de verkiezingsposters op de gemeentewerf in Veghel.

Terwijl wethouder Harrie van Rooijen de aanwezigen verwelkomde en verzocht vooral met respect voor elkaar te plakken, pakte dit in de praktijk soms anders uit. De PVV-mannen plakken over het hoofd van Lodewijk Asscher heen, en vice versa. En tegelijkertijd pikt de SP weer wat van het hoofd van Wilders weg. "Zo werkt het nu eenmaal, zegt projectleider Dorothee de Louw. "Iedereen wil zijn of haar partij als beste eruit laten komen. Maar iedere partij heeft een plek toegewezen gekregen en binnen die kaders moet geplakt worden."
Partijen als het CDA en 50 Plus hebben een duidelijk kleiner formaat poster dan de rest. "Wij hebben ons gehouden aan het formaat dat is voorgeschreven, de rest dus duidelijk niet", klaagt Chris Spooren van 50 Plus, om eraan toe te voegen 'dat ze nu al niet luisteren zoals ze straks ook niet naar de kiezers doen'. 

Koffiemelk
Ook werd duidelijk dat je plakkers en plakkers hebt. Terwijl gevestigde partijen razendsnel de borden beplakken met hun posters, hebben de jongens van DENK er meer moeite mee. "Dit is allemaal nieuw voor ons", zeggen Veghelaren Aytac en Burak. Dat het niet alleen haat en nijd is tussen de politieke partijen, blijkt als een mevrouw van de PvdA de mannen op weg helpt. Een andere nieuwkomer, Ron Prins van VNL, maakt zijn handen liever niet vuil. Hij spuit koffiemelk op de borden waarna de posters volgen. "Plakt uitstekend." En het blijkt. De posters met het daarop het gezicht van voorman Jan Roos zijn de enigen die nauwelijks kreukels vertonen. Ineke de Wild van de Partij voor de Dieren is blij met het initiatief in Meierijstad. "In andere gemeenten moet je alle locaties af. Hier sta je in een lekkere warme zaal. Wel zo comfortabel." Volgens schattingen wordt in slechts tien procent van de Nederlandse gemeenten gezamenlijk geplakt zoals in Meierijstad. Wat er met de vele lege plekken gaat gebeuren? "Oh, die komen best nog wel vol de komende weken", aldus Dorothee.
De borden worden vanaf maandag op vijftig plekken verspreid over Meierijstad geplaatst.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant