Afbeelding

Bewoners tevreden over renovatieproject Veghel-Zuid

Wonen 755 keer gelezen

VEGHEL | Woningcorporatie Area heeft een grote ambitie om de komende jaren de woningvoorraad te verduurzamen. In dat kader kreeg Caspar de Haan onderhoud & renovatie in 2016 de opdracht van Area om 139 woningen in Veghel-Zuid energiezuiniger te maken. "Een intensief project dat we, dankzij het vertrouwen en de medewerking van bewoners, goed hebben kunnen afronden", vertelt Toon van den Brand, projectmanager bij Area. Samen met Albert van de Langenberg, projectcoördinator bij Caspar de Haan en Jaantje Smulders, bewoonster blikt hij terug.

"De planning van het project was strak", steekt Albert van wal. "Vooraf hebben we met partners een leanplanning uitgezet, zodat iedereen wist wie, wat, waar en hoe we het zouden doen. Bewoners hebben we vooraf geïnformeerd met onder meer huis aan huis bezoeken en zij kregen een renovatiekalender waarop ze zagen wanneer iemand kwam en wat die kwam doen. Helaas liepen we vanaf dag één achterstand op, omdat een leverancier materiaal te laat leverde. Dat heeft in het begin veel energie en creativiteit gekost om samen met de bewoners tot een passende oplossing te komen. Dankzij energie en creativiteit, kwam uit het bewonerstevredenheidsonderzoek een 8,9 gerold. Daar zijn we trots op."

Extra uitleg
In begin twijfelden Jaantje en haar man of zij wel wilden meedoen aan het renovatieproject. Maar na de extra uitleg tijdens een huisbezoek, besloten ze toch aan te haken. Het zou energie besparen en de zolder werd aangepakt. "Het grootste verschil merken we in de energiebesparing. Je merkt dat de overgang van de huiskamer naar de rest van het huis in temperatuur nu niet meer zo groot is. Dat komt onder andere omdat de voordeur is vervangen. De tocht is weg. Wanneer je nu in de hal komt, voelt het een stuk behaaglijker."
Gezellig
Al met al is het Jaantje meegevallen. "Je weet van te voren dat er overlast kan komen, maar dat viel reuze mee. Het is goed gegaan. Neem bijvoorbeeld de vliering. Nadat ze deze hebben gesloopt, is alles opgeruimd en gestofzuigd en daarna geïsoleerd. Dat verliep soepel. We hebben geen spijt dat we hebben meegedaan. Sterker nog, we vonden die extra aanloop ook wel gezellig", lacht Jaantje.

Huurverhoging
Toon, projectmanager bij Area, voerde de regie over het project. "Vanaf de voorkant namen we bewoners mee en luisterden we naar wat zij belangrijk vonden. Veel bewoners gaven aan dat de voor- en achterdeur tochtten. Als antwoord hierop besloten we deze te vervangen, waardoor het project misschien wat langer liep, maar met een beter resultaat. In plaats van label B in de wijk, behaalden we hier zelfs een label A."
Waar Toon ook trots op is, is dat Area de aanvankelijke huurverhoging, gedurende het project heeft afgeschaft. "Hierdoor deden veel meer bewoners mee aan dit isolatieproject."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant