Christ Raaijmakers, Ad van der Steen en Arie Dijkhuizen zijn trots op het tot nu behaalde resultaat en wil dit graag delen met nog meer vrijwilligers.
Christ Raaijmakers, Ad van der Steen en Arie Dijkhuizen zijn trots op het tot nu behaalde resultaat en wil dit graag delen met nog meer vrijwilligers.

Project Red de Spoordijk: 'Het resultaat is verbluffend'

Algemeen 1.329 keer gelezen

VEGHEL | Het avontuur 'Red de Spoordijk' begon meer dan een jaar geleden. Het talud van deze voormalige spoorlijn ter hoogte van het Saffraanveld, een van de laatste stukjes oude natuur in de wijk, was ernstig beschadigd. Er werd besloten dat het treffen van maatregelen noodzakelijk was. Wijkraad De Bunders kan met trots zeggen dat de spoordijk een nieuw leven heeft gekregen.

"De eerste gesprekken met de gemeente werden al in 2013 gevoerd", vertelt Arie Dijkhuizen, voorzitter van de wijkraad. De toestand van de spoordijk verslechterde. "Er was sprake van afkalving", verklaart Ad van der Steen die samen met Christ Raaijmakers mogen worden gezien als de aanjagers van dit groenproject. Bij afkalving wordt de oever ondermijnd. Door intensieve betreding brokkelt het talud af en verdwijnt het zand in het water. Christ vertelt hoe ze te werk zijn gegaan. "Om het afkalven van het talud van de spoordijk tegen te gaan, de bomen te beschermen tegen omvallen (wortels liggen bloot red.) en te zorgen dat het groen weer een kans kreeg hebben we een stuk van 160 meter volledig afgesloten. Over een lengte van 60 meter bestaat de afsluiting uit palen, gaas en draad. Op de overige 100 meter is een brede houtwal gemaakt van het snoeihout wat vrijgekomen is bij de herinrichting. Dit is in het voorjaar van 2016 gerealiseerd en in de zomer erop waren de goede resultaten duidelijk zichtbaar. Een mooie bijkomstigheid van de houtwal is dat vogels en insecten hun overwinteringsplek hebben gevonden en de vogels er kunnen nestelen."

Hondenbezitters
Naast spelende kinderen is één van de oorzaken: het intensieve gebruik van de spoordijk door hondenbezitters. De honden lopen hier los, want de dijk is door de gemeente aangewezen als losloopgebied. Daar maken zowel de bewoners van Het Ven als De Bunders gebruik van. Lopend langs de kade vertelt Christ over de verschillende bomen, planten en dieren. Hij is een van de vele vrijwilligers. Nadat hij gestopt is met werken, had hij veel tijd over. "Toen ben ik hier aan de gang gegaan. Je bent bezig, buiten en in beweging. Er wordt door de vrijwilligers flinke fysieke arbeid verricht."

Onbegrip
De werkzaamheden gingen in het begin niet zonder slag of stoot. Er werden bomen gerooid en dat leidde tot onbegrip bij sommige wijkbewoners. Christ: "De communicatie was in de beginfase niet optimaal. We hebben fouten gemaakt en daarvan hebben we geleerd. Het is niet gemakkelijk uit te leggen dat soms impopulaire maatregelen getroffen moeten worden om uiteindelijk een goed herstel te kunnen bevorderen." Christ en Ad zijn trots op het resultaat. "Er is in een plezierige sfeer hard gewerkt en het resultaat is verbluffend. Het samenhorigheidsgevoel onder de vrijwilligers en de buurt is groot." Een dergelijk project is eigenlijk nooit helemaal af. Christ en Ad hopen nog meer hulp van vrijwilligers te krijgen. "Die hoeven overigens niet per se op de Bunders te wonen. Iedereen uit Meierijstad is welkom", vertelt Ad. Zijn collega vult aan: "'t Ven ligt ook aan dit prachtige stukje natuur. Het zou leuk zijn om daar een aantal vrijwilligers van te mogen verwelkomen."

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Christ: 0622656006 of Ad: 0615650679. Mailen mag ook: christraaijmakers@hotmail.com of adenmieke@hotmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant