Afbeelding

'Een topkapitein voor ons mooie schip'

Politiek 1.020 keer gelezen

MEIERIJSTAD | Meierijstad is op zoek naar een nieuwe burgemeester en daar worden inwoners nauw bij betrokken. Zo konden ze al een enquête invullen om aan te geven wat zij belangrijk vinden in een nieuwe burgemeester; donderdagavond konden inwoners ook meedenken tijdens een speciale bijeenkomst in het raadhuis in Sint-Oedenrode.

Deze beeldvormende avond werd slechts door een handjevol burgers bezocht, het waren vooral raadsleden en andere betrokkenen die aanwezig waren. Voorzitter van de vertrouwenscommissie Johan van Gerwen heette het publiek welkom, waarna organisaties die veel met een burgemeester te maken hebben hun wensen kenbaar maakten. Zo pleitte een woordvoerder van de politie voor een burgemeester die veiligheid een warm hart toedraagt en vernieuwingsgezind is, het OM liet bij monde van een officier van justitie weten een burgemeester met lef te willen. "Iemand die adequaat optreedt bij bijvoorbeeld de sluiting van een drugspand." De brandweer gaf aan vooral een 'goed crisisbestuurder' te willen en Maddy Goossens van het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) zei te gaan voor een burgemeester die boven de partijen staat met een invloedrijk netwerk. "Een topkapitein voor ons mooie schip."
Daarna konden de aanwezigen via een digitale stemmodule hun voorkeur uitspreken over vijf stellingen. 'Een burgemeester die ruimte geeft of juist sturing geeft?', 'Een netwerker of juist een burgervader/moeder?' of 'Iemand die Meierijstad op de kaart zet of juist verbindt tussen de dorpen en kernen?'. Veel discussie ontstond er niet, al waren er wel enkele interessante insprekers. "Waarom moet een burgemeester verbinden? Dat is aan de wethouders, de burgemeester moet vooral naar buiten toe de gemeente op de kaart zetten", zo stelde een aanwezige.
In de sollicitatiegesprekken is de profielschets van de burgemeester een belangrijke leidraad. Daarin is verwoord wat de raad van de burgemeester verwacht en wat zijn of haar vaardigheden, eigenschappen en taken zijn. Op 20 april stelt de gemeenteraad in een vergadering de profielschets vast en biedt deze aan de Commissaris van de Koning aan. De vacature verschijnt vervolgens in de Staatscourant waarna geïnteresseerden kunnen reageren. Griffier Etienne Franken verwacht dat eind november de nieuwe burgemeester van Meierijstad zal starten met zijn of haar werkzaamheden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant