'Ik maak me wel zorgen over de smartphone-generatie ónder de twintig'
'Ik maak me wel zorgen over de smartphone-generatie ónder de twintig'

'Dingetje'

Column 1.208 keer gelezen

Hoe oud zou een gemiddelde columnlezer in Nederland zijn? En als het gaat om zo'n verhaaltje in een regionaal blad, zoals deze Stadskrant bijvoorbeeld? Ik vermoed dat die gemiddelde leeftijd in alle gevallen boven de vijftig ligt. In mijn geval niet zo moeilijk in te schatten, want de reacties op mijn stukjes komen meestal van oudere jongeren en ouderen. Of ze gelezen worden door jongeren betwijfel ik. Kijkend naar mijn eigen kinderen (25 en 27) kan ik concluderen dat teksten die langer zijn dan 150 tekens aan hen nauwelijks besteed zijn. Tweets en appjes leveren vermoedelijk zoveel informatie op dat verdere verdieping pas in beeld komt als het strikt noodzakelijk is. In het geval van mijn meiden ben ik echter blij dat ze al zo oud zijn. Hun leesvaardigheid is, vooral vanwege het ontbreken van mobieltjes, tijdens hun schoolloopbaan nog gedegen getraind en daar hebben ze nog dagelijks plezier van. Hoe ik dat weet? Door hun app-terreur. Da's overigens nog wel een 'dingetje'…

Ik maak me wel zorgen over de smartphone-generatie ónder de twintig. In een hand waarin zo'n apparaatje vastgeklonken zit, past geen boek, krant of tijdschrift. Wie beweert dat ze dezelfde informatie ook digitaal kunnen opdoen, moet maar eens goed naar zo'n jeugdige smartphone-zombie kijken. Er wordt súpersnel zéér oppervlakkig gelezen en gecommuniceerd. Foto's maken een belangrijk deel van hun informatie uit. Facebook is voor velen nieuwsbrenger nummer 1. Met vaak meningen zonder enige onderbouwing tot gevolg. De hamvraag is echter of we hen dat wel kunnen aanrekenen. Wie geeft het goede voorbeeld? Schrijver Tommy Wieringa beschreef dat onlangs zeer treffend: 'Ouders en leraren lezen zelf ook nog maar nauwelijks; jongeren weerspiegelen slechts de desinteresse van hun opvoeders'…

Afgelopen week liet de stichting 'Lezen en Schrijven' weten uitermate bezorgd te zijn over de leesvaardigheid van jongeren. En dat er ingegrepen moet worden. Onderzoek wijst uit dat momenteel 1 op de 5 Nederlandse 15-jarigen moeite heeft met lezen. Niet in staat om bijvoorbeeld een brief van de gemeente te lezen of de ondertiteling van een film te volgen. Daar gaat veel leed mee gepaard. Laaggeletterden leven zes jaar korter, hebben drie keer zo vaak een uitkering en komen vaker in de schulden. Voldoende redenen om meer te gaan lezen, lijkt me.

Maar…bereiken mijn columns die beoogde groep opvoeders (als is het er maar eentje) wel? Misschien via de digitale versie van de Stadskrant via Kliknieuws?

Da's dus nog wel een 'dingetje'…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant