Platteland en landbouw een nieuwe toekomst te geven

Politiek 220 keer gelezen

College moet goede voorbeeld geven

VEGHEL | De fracties van D66 en Lijst Blanco dienen op 6 april een gezamenlijke motie in om het platteland en de landbouw een nieuwe toekomst te geven. Zij dringen er bij het college op aan om op deze thema's meer de samenwerking te zoeken en een afgewogen beleid te ontwikkelen, waarbij aan agrariërs en bewoners van het platteland de ruimte geboden wordt om samen kansrijke plannen te maken.

De plannen moeten betrekking hebben op volksgezondheid, gezonde bedrijven, leefbaarheid, veiligheid, dierenwelzijn, duurzaamheid, ondernemerschap, bouwen, huisvesting, ruimtelijke ontwikkeling, recreatie en toerisme. Thijs van Zutphen van Lijst Blanco: "De komende jaren komt er meer dan 375.000 vierkante meter landbouwbedrijf leeg te staan. Dat zijn meer dan 75 voetbalvelden (ervan uitgaande dat we onder een voetbalveld een halve hectare verstaan, 5000 m2). Om verpaupering te voorkomen moeten er actieve plannen ontwikkeld worden op het gebied van alternatieve bestemmingen, wonen, recreatie et cetera. Alleen dan blijft ons platteland leefbaar, vitaal en veilig."
Marrik van Rozendaal van D66 vult aan: "Voor iedere inwoner heeft Meierijstad zes varkens en vijftien kippen. Ik maak me zorgen over de volksgezondheid en het welzijn van die dieren. We moeten naar een duurzame landbouw met gezonde boerenbedrijven. Zoals het nu gaat, kan het niet meer. Dat blijkt wel uit het aantal boeren dat stopt met hun bedrijf."

De politieke partijen vinden dat de gemeente niet alles zelf moet doen, maar vooral een koers bepalen die rekening houdt met alle aspecten en burgers en ondernemers steunen om goede initiatieven ook echt de kans te geven en die niet kapot te laten lopen op stroeve procedures of te starre regels en wetten. De gemeente Meierijstad is ontstaan om een sterker bestuur, meer beleidskracht en meer budget te krijgen. Landbouw en platteland kunnen het bewijs zijn dat de fusie zinvol is. Het college moet het goede voorbeeld geven en gezamenlijk dit thema oppakken, dat vinden D66 en Lijst Blanco.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant