Afbeelding

Veeteeltmuseumplannen

Algemeen 872 keer gelezen

Het nieuws kwam van de week 'gevoelig' bij me binnen. Heb dan ook enkele dagen nodig gehad om het een plaatsje te geven. Natuurlijk besefte ik dat niet zomaar alles mogelijk is, maar toch. Volgens sommigen had het een mooie aanvulling kunnen zijn op de toch al zo rijkelijk aanwezige museale waarde in dat ontwikkelingsgebied. Een plek die vol staat met stille getuigen uit een tijd dat noeste werkers Veghel en omstreken op de kaart begonnen te zetten. Hun vierbenige arbeidskrachten en vierpotige voedselproducenten zorgden voor een stijgende vraag naar veevoer. Boeren verenigden zich. De Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB) ontstond en een Coöperatieve Handels Vereniging als inkooporganisatie van mengvoeders en kunstmest. Inderdaad de CHV. Veghel groeide uit tot een centrum voor de voedingsmiddelenindustrie. Veeteelt lag voor een groot gedeelte aan de basis daarvan.

Vandaar dat de krantenkop 'Er komt geen Veeteelt Museum naar de Noordkade' mij zo beroerde. Zelfs mijn roots speelden een beetje op. Ben namelijk zoon van een boerenzoon die absoluut geen boer wilde worden. Vervolgens werkte mijn vader zo'n beetje zijn hele leven voor de CHV.

Momenteel staat het Veeteelt Museum in Beers bij Cuijk. Geruchten gaan dat het moet verhuizen en de uitbaters gaan stoppen. Wie het vervolgens met de Noordkade in verband heeft gebracht en bedacht heeft dat het daar mooi zou passen mag joost weten. Het paste dus niet. En als Stefan van de Ven dat zegt, dan is het zo. Bovendien zal hij…eh…op zijn klompen hebben aangevoeld dat een en ander waarschijnlijk te weinig geld in zijn laatje brengt in relatie tot de benodigde vierkante meters.

Ik vroeg me echter vooral af of het wel zo sjiek is om een veeteeltmuseum onder te brengen in een dorp dat het boerenleven zo'n beetje uit de voormalige gemeente 'weggegumd' heeft. Rondom Veghel is de meeste agrarische ruimte verdwenen. Vanwege ontwikkelde industriegebieden of omdat alles wordt volgebouwd met plukjes huizen waar het ongetwijfeld prettig wonen is. Wie in Meierijstad nog echt boerenleven wil gaan bestuderen zal richting Schijndel en Rooi moeten.

Mochten ze vanuit Beers tóch deze kant op willen komen dan moet bekeken worden of het niet in te passen is in de provinciale plannen om toeristen langer dan een dagje in Brabant te houden. Met een Veeteelt Museumhofje in Veghels Buiten misschien? Wat huisjes eromheen, pretparkje erbij. Wel graag in de buurt van het kanaal. Kunnen ze boottochtjes organiseren vanuit de Noordkade…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant