Archieffoto.
Archieffoto.

Spuugzat

Algemeen 1.228 keer gelezen

Om (nog) succesvoller te zijn in je werk kun je tegenwoordig je DNA laten uitpluizen. Via wat spuug worden, onder strikte geheimhouding (waar heb ik dat eerder gelezen?) je genen…eh…gelezen. Verder moeten er nog wat uitgebreide psychologische lijsten worden ingevuld om een totaalplaatje te creëren. Het Rotterdamse bedrijf BrainCompass verzorgt dergelijke onderzoeken. De uitkomsten onthullen volgens de onderzoekers wie je bent en hoe dat van invloed kan zijn op je werk. Als je dan, na betaling van 825 euro, weet wie je bent, kun je met de uitkomsten aan de slag. Begeleiding zoeken bijvoorbeeld.

Vanuit je biologische kracht beter worden in je vak, zeg maar. Van gewoon manager topmanager worden bijvoorbeeld doordat iemand je helpt en stuurt bij het zo optimaal mogelijk inzetten van je eigenschappen. Luiheid, impulsiviteit, hinderlijke gedrevenheid, stressbestendig, vermogen tot samenwerken, het ligt allemaal ergens in je DNA opgeslagen om gelezen te worden. Hormonale stofjes worden bekeken, evenals het COMTG-gen dat in je brein de balans tussen denken en doen bewaakt. Samen met de antwoorden in de psychologische tests ontstaat, volgens proefpersonen, een evenwichtig en herkenbaar profiel met nuttige tips voor verbeterpunten. Past helemaal in het huidige beeld van loopbaanontwikkeling en zelfonderzoek.

Dacht bij het lezen van deze interessante materie aan mijn column van vorige week. Hoe zouden de uitslagen zijn bij pandeigenaren die Meierijstad al jaren opzadelen met leegstaande of verkrottende eigendommen? Ik vermoed dat bij hen biologisch slechts wordt geconstateerd dat de ogen naar behoren functioneren. Om te kijken naar hun bankrekeningen. Mijn vraag om leegstandsbelasting te gaan heffen was natuurlijk niet door mij bedacht. Door wie wel? Geen idee, maar de reacties op de sociale media wezen op véle bedenkers. De oproep blijft echter bloedserieus. De politiek is nu aan zet. De vraag is of men het lef heeft om eventuele 'grote jongens' aan te pakken en standaard leegstandsbeleid te ontwikkelen. En…hoe integer zijn onze beleidsbepalers als er sprake is van mogelijke belangenverstrengeling?

Over dat laatste is blijkbaar nagedacht, want onlangs hebben gemeenteraadsleden, commissieleden en het college van B en W gezamenlijk het zogenaamde integriteitsspel Reflect gespeeld. Een soort ganzenbordspel waarbij allerlei kwesties aan bod komen die om onkreukbaarheid vragen. Hoe handel je in bepaalde situaties? Kun je gemeenschapsbelang boven eigenbelang stellen? Mocht er binnenkort gerede twijfel ontstaan over een bepaalde politicus dan kan deze voor de zekerheid richting BrainCompass worden gestuurd. Weten we zo of we hem spuugzat moeten zijn...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant