Afbeelding

'Problemen in samengestelde gezinnen gaan meestal over de kinderen'

Column 8.294 keer gelezen

VEGHEL | Problemen in samengestelde gezinnen gaan meestal over de kinderen. Dat kinderen loyaal zijn aan beide ouders begrijpen de mensen wel. Ouders zijn ook loyaal aan hun kinderen. Stiefouders die zich negatief uitlaten over hun stiefkind of het gedrag van hun stiefkind beschadigen daarmee hun relatie. Ouders zijn kwetsbaar als het om opvoeden gaat.

Stiefouders dienen rekening te houden met gevoeligheden, terwijl kinderen bewust en onbewust, wél op stiefouder-tenen trappen. Een stiefouder kan echter vaak moeilijker rustig blijven en onderzoeken waar dit gedrag vandaan komt dan de natuurlijke ouder.

Een vraag van de stiefouder wordt al gauw door grotere kinderen ervaren als bemoeizucht, zeker door pubers.

De stiefouder investeert vaak meer dan wordt gezien. Hij/zij voelt zich ondergewaardeerd, wordt boos en krijgt soms ook nog de wind van voren van de partner. Als de stiefouder zich hierover beklaagt in zijn omgeving, dan volgt onbegrip ("je wist toch waar je aan begon?"). Of anderen weten het beter: "Als ik jou was dan…"

Steeds opnieuw maken partners afspraken, die door de natuurlijke ouder matig worden nagekomen. Meestal is er onvoldoende consensus.

Ze zeggen iets toe waar ze niet 100% achter staan. Zo'n toezegging wordt zelden nageleefd. Dit leidt tot teleurstelling bij de partner en hup: weer een conflict.

Partners in een samengesteld gezin hebben meestal andere hulpvragen dan de partners in een kerngezin. De dynamiek van het samengesteld gezin is hen zelf ook meestal niet duidelijk.

En dan is er een vorm van educatie nodig. De meeste reguliere therapeuten kunnen die niet geven, omdat juist de deskundigheid op dat vlak ontbreekt.

Kinderen hebben soms hebben zij het idee er belang bij te hebben dat de relatie stopt. Als er veel ruzie is kan dat inderdaad zo zijn, aan de andere kant is er dan wéér een verlies…..

Een relatiebreuk lijkt voor de kinderen misschien geen groot verlies, maar als een ouder verdrietig is, voelen kinderen zich vaak schuldig.

Heeft u een samengesteld gezin en hebt u conflicten die vooral over de kinderen gaan? Wacht niet tot het erger wordt. Slechts één gesprek levert al veel op.

Nellie Timmermans
www.stief-gezin.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant