Eric van den Bogaard met de bloemen voor winnares Annemie Koekkoek (Foto's Peter Kuijpers)
Eric van den Bogaard met de bloemen voor winnares Annemie Koekkoek (Foto's Peter Kuijpers)

Annemie Koekkoek heeft beste spreuk voor fontein op De Markt

Kunst en cultuur 2.691 keer gelezen

VEGHEL – De jury moest er lang over nadenken, maar uiteindelijk kwam de spreuk van Annemie Koekkoek als beste uit de bus.  De jury, onder leiding van wethouder Eric van den Bogaard, moest kiezen uit 75 inzendingen waar er vijf uit werden genomineerd. Annemie was er zielsgelukkig mee en er kwam zelfs een vreugde traantje wat ze keurig verborg achter de prachtige ruiker die overigens alle genomineerden kregen aangereikt.

Een vijftigtal toehoorders genoten in de fraaie raadszaal van het voormalige gemeentehuis van een leuke lezing van Rolf Vonk, bestuurslid van Heemkundekring Vehchele. Rolf nam de aanwezigen mee naar het ontstaan van de Veghelse Markt, wat hij de 'huiskamer' van  Veghel noemde. Aanvankelijk in 1856 een botermarkt en daar kwamen in 1876 ook nog eens kalveren bij. De Markt had ook toen al een pomp die in 1888 is geplaatst en in 1939 werd verwijderd. Het verhaal van De Markt waar de eerste grote metamorfose kwam in 1955, wat overigens nogal wat reuring veroorzaakte in de gemeenteraad. In 1996 kwam er nog een herstructurering.



Rolf Vonk spreekt de menigte toe (Foto Peter Kuijpers)

Winnende spreuk
Joop Verhagen, projectleider van de opstapel staande herinrichting van De Markt, gaf tekst en uitleg. Er komt een achttien meter lange fontein die veilig water spuit. Een fontein die kindervriendelijk wordt aangelegd. De planning is om na de Veghelse kermis te starten met het project. Dit houdt wel in dat de goede Sint in november niet ten gemeentehuizen ontvangen kan worden. De carnaval op De Markt kan wel doorgaan omdat het project in twee gedeelten zal worden gerealiseerd. De winnende spreuk die tot in lengte van jaren te lezen zal zijn kwam uit de pen van Annemie Koekkoek. "Spring. Uit de diepte zoekt hij een weg omhoog. Spring en vang mij." Rolf Vonk, John Verhoeven, Jan van de Graaf en Arnold van Houdt deden het met een eervolle vermelding behorende bij de genomineerden.



Joop Verhagen projectleider bij de gemeente Meierijstad

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant