Afbeelding

'De festivalgangers komen steeds weer voor een nieuwe verrassing te staan'

Kunst en cultuur 1.684 keer gelezen

VEGHEL | De tweede editie van Het VerhAal vindt op zondag 27 augustus plaats. Het gratis literaire festival langs de oever van De Aa ontvangt dit jaar onder anderen Bart Chabot en Ellen Deckwitz. Daarnaast verbindt Het VerhAal literatuur met alle mogelijke vormen van kunst. Bekende en onbekende auteurs en kunstenaars staan naast elkaar.

Jan van Hoof gaf namens Kunstgroep De Compagnie samen met Meike Boertjes van de Veghelse bibliotheek maandagmiddag alvast een inkijkje in het programma van de tweede editie van Het VerhAal. In de tuin van de bieb, toepasselijk aan de Aa, bleek al gauw dat er een gevarieerd programma is samengesteld.

Het festival is compacter dan de voorgaande editie. Verder is Het VerhAal inhoudelijk vernieuwd en op een aantal punten aangepast. "Het publiek in 2015 vond de afstand tussen de drie pleisterpunten met de optredens te groot", zegt Jan. "En de totale route was eigenlijk te lang om in een paar uur te kunnen lopen." Vandaar dat de route van Het VerhAal ingekort is. Ook staan er op 27 augustus geen podia met een programma, maar heeft elk optreden zijn eigen plek langs de Aa vanaf de bieb tot aan de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther. Jan: "Je kunt daar echt geweldig wandelen. Het wordt een avontuurlijke route vol literaire en muzikale optredens en kunstzinnige acts. Ook het verhaal van de rivier zelf heeft een plaats gekregen. Al lopend komen de festivalgangers steeds weer voor een nieuwe verrassing te staan."
Er wordt ook een route voor fietsers en auto's uitgezet, maar te voet krijgt men het beste een beeld van de vele optredens. Waterschap Aa en Maas werkt mee om de route toegankelijk te maken. De bottleneck zit hem bij de A50. "We moeten er onderdoor, maar daar vinden we wel iets op", laat Jan weten. "Misschien laten we een vlot bouwen door de scouting of roepen we een fluisterboot in het leven."

Programma
"We zijn trots op namen als Bart Chabot en Ellen Deckwitz," vertelt Meike. "Maar ook beginnende dichters, letterschilders, beeldhouwers en fotografen staan in Het VerhAal." Er is tussen 11.00 uur en 19.00 uur een doorlopend programma. Meike somt een aantal highlights op: "Dichter Û heeft afhaalpoëzie met een trekmuur voor de geest. Er komen een aantal telefooncellen waar je kan bellen met een schrijver of dichter. Portretdichter Book Bert maakt gedichten op maat. Achter landgoed Zwanenberg is een watermis met pastoor Joost Jansen en Canta Libre treedt op aan allebei de oevers van de Aa." Het is een kleine greep uit het programma van Het VerhAal. Het festival heeft een bijzondere sfeer vindt Jan. "Artistiek en tegelijk gemoedelijk. Het is een relax, gratis en laagdrempelig."

Doe mee
Het VerhAal wordt vervolgd, maar loopt vast zonder deelnemers en vrijwilligers. Het VerhAal biedt een podium aan alle verbindingen tussen literatuur en kunst. Ook vrijwilligers zijn zowel in de voorbereiding als op de dag zelf nog van harte welkom. Interesse? Stuur een mail naar info@hetverhaal.nu.
Meer info is te vinden op www.hetverhaal.nu.

Organisatie
Literair festival Het VerhAal wordt georganiseerd door de bibliotheken Veghel en Heeswijk-Dinther, kunstgroep De Compagnie, de Bernhezer Kunstkring en de Toeristisch Recreatieve Vereniging Bernheze. Het wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het VSB-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Bernheze en Rabobank Uden en Veghel en waterschap Aa en Maas.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant