Afbeelding

Megastal in Nijnsel gaat er komen

Algemeen 1.835 keer gelezen

SINT-OEDENRODE | De megastal voor bijna 18 duizend vleesvarkens in Nijnsel lijkt er te gaan komen. De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met de vestiging van de varkensstal aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. SP, Partij Blanco, PvdA, Hart voor Schijndel en D66 stemden tegen de megastal. VVD, CDA en Gemeentebelang Meierijstad waren voor. Ook TEAM Meierijstad stemde, met uitzondering van twee leden, voor de megastal in Nijnsel.

Zoals verwacht was het druk in het raadhuis van Sint-Oedenrode. Al tijdenlang is er veel commotie over de vestiging van de megastal en veel inwoners waren dan ook aanwezig bij de beslissende raadsvergadering. Buiten hadden tegenstanders een spandoek opgehangen, binnen - waar ook enkele agenten rondliepen - riep burgemeester Fränzel voorafgaand aan de raadsvergadering iedereen op vooral rustig te blijven: "Geef de raadsleden de kans hun democratische plicht te vervullen."
De partijen die tegen de megastal zijn, hamerden erop dat een meerderheid van de inwoners van Meierijstad geen veehouderij van een dergelijke omvang binnen de gemeentegrenzen wil. "Er is geen enkel maatschappelijk draagvlak voor een megastal", aldus Laurens van Voorst van Hart voor Schijndel. Marrik van Rozendaal van D66 sprak over 'niet in te schatten risico's' voor de volksgezondheid. Ook coalitiepartij PvdA was tegen. "Er is meer onderbouwing nodig over de gevolgen van een stal van dergelijke omvang. We hebben het hier over een bedrijf dat vijf maal zo groot is als een normaal boerenbedrijf."

Teruggefloten

Vooraf was bekend dat VVD, Gemeentebelang Meierijstad en CDA voor de stal zouden stemmen, de sleutel lag bij Team Meierijstad, de grootste partij in Meierijstad. Raadslid Ülkü Ögüt sprak van een lastig dossier. "Maar onderzoeken en rapporten tonen aan dat er geen risico's zijn voor de volksgezondheid. Bovendien, de plannen van de initiatiefnemer voldoen aan alle gestelde eisen." Zij refereerde ook aan andere gemeenten die met vergelijkbare gevallen te maken kregen en waar de raad niet akkoord ging met de bouw van een grote stal. "Die zijn allemaal teruggefloten, dat gaat hier ook gebeuren als de raad tegen stemt."
Deze argumenten waren voor haar partij reden om voor het collegevoorstel te stemmen. Met uitzondering van twee leden, Peter Verbraak en Janine Heisterkamp stemden tegen. Van de 34 raadsleden stemden 22 leden voor en 12 tegen de komst van de megastal aan de Lieshoutseweg. De dossiers komen nu ter inzage, eind dit jaar zal het definitieve besluit vallen en krijgt de Nijnselse familie Verhagen definitief groen licht voor de bouw van de megastal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant