Bart Chabot komt naar Veghel (Foto: Anton Corbijn).
Bart Chabot komt naar Veghel (Foto: Anton Corbijn).

Wandelen en fietsen langs pareltjes aan de Aa

Kunst en cultuur 1.503 keer gelezen

VEGHEL | Literair Festival Het VerhAal vindt op zondag 27 augustus voor de tweede keer plaats. Langs de Aa van de bibliotheek in Veghel tot aan de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther is van alles te zien, te horen en te doen. Het festival is gratis toegankelijk en er is een route uitgezet voor wandelaars en fietsers.

Wil je even zitten? Plof dan neer in een van de banken of stoelen, of laat je zakken op een picknickkleed. Trek wel stevige wandelschoenen aan, de route gaat dwars door de natuur. Het programma met alle locaties en tijden staat op de website hetverhaal.nu.

Bekende schrijvers
Met Bart Chabot om zes uur achter kasteel Zwanenburg en Pepijn Lanen en Ellen Deckwitz om drie en vier uur in de bibliotheektuin geeft Het VerhAal bekende auteurs een podium. Daarnaast is er het Dichterspodium in de Aa-broeken, waar Maarten van den Elzen, Ad van Schijndel, Mas Papo en anderen laten horen dat literatuur leeft.

Voedsel voor de geest
Elke paar honderd meter staat de bezoeker iets anders te wachten. Beeldende kunst van Gijs van Bon en Walter van der Velden, fotografie en vele performances. Een portretdichter beschrijft je in twaalf dichtregels. Er zijn theegedichten en complimentenvissers, cabaretière Megan van Wees verrast en raakt, zangkoor Canta Libre zingt Scratch, het Haydn Orkest omlijst de water-hoogmis van pastoor Joost Jansen en Jos Swanenberg vertelt over dialect. Op de Markt in Veghel staat Afhaalpoëzie. Voedsel voor de geest, in alle mogelijke smaken.

Ellen Deckwitz.

Schrijfclub
Verhalen en gedichten zijn van alle culturen. En wat is een betere manier om een nieuwe taal te leren dan je eigen gedicht te maken? Dat is de basis van de schrijfkring die voormalig stadsdichter Miriam Storck in Veghel opgezet heeft. Drie vrouwen dragen voor uit eigen werk.

Workshops
Het VerhAal biedt twee workshops aan. Bij de Kilsdonkse Molen kun je oefenen met graffiti en in de bibliotheek in Veghel is een workshop korte verhalen schrijven. Meer informatie hierover staat op Facebook en op de website.

Fijne wandeling
De route is ongeveer vijf kilometer lang en eenvoudig te volgen. Wie wil kan onder de snelweg door de rivier volgen. Voor een iets makkelijker pad kies je voor de route over het viaduct. Naast de reguliere busdienst is ook gezorgd voor een pendeldienst, die tegen een kleine vergoeding heen en weer rijdt tussen bibliotheek en molen.

Het Temmen Van De Feeks
Ellen Deckwitz (Foto: Merlijn Doomernik),
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant