Vier oud-studentes van de PA krijgen een gedicht op maat van portretdichter Bert.
Vier oud-studentes van de PA krijgen een gedicht op maat van portretdichter Bert. Foto: Annemieke van der Aa

Genieten van verrassingen langs de oevers van de Aa

Kunst en cultuur 899 keer gelezen

VEGHEL/HEESWIJK-DINTHER | Per kano, fluisterboot, fiets of gewoon wandelend. De mogelijkheden om zondag het festival Het VerhAal te 'beleven' waren talrijk. En dat werd dan ook massaal gedaan.

door onze verslaggeefster

Het weer zorgde natuurlijk voor een perfecte basis voor het gratis literaire festival langs de oevers van de Aa. Maar het is vooral het diverse aanbod dat vele kunstliefhebbers naar Veghel en Heeswijk-Dinther voerde. Zoals de vier onderwijzeressen die elkaar al decennialang kennen en nu zichzelf in woorden laten vereeuwigen door portretdichter Bart. 'Hier zie je de meiden van de PA', luidt de eerste zin. Aan de hand van vragen aan het viertal maakt Bart een speciaal gedicht voor de dames die na afloop verbaasd zijn over de trefzekerheid waarmee ze beschreven zijn. "Goh, hoe krijg je het voor elkaar?", klinkt het bewonderend.

Verrassing
Maar ook het verhaal van de rivier zelf kreeg een plaats, verteld door waterschap Aa en Maas. "Een mooie laagdrempelige manier om mensen te bereiken en te vertellen over het belang van water", aldus Ria van het waterschap. Al lopend kwamen de festivalgangers elke paar honderd meter voor een nieuwe verrassing te staan.
Voor wie bij de Kilsdonkse molen startte, begon die met onder meer een workshop graffiti en een expositie van Fotoclub Bernheze bij de Dintherse molen tot een schrijfworkshop en een gedichtenexpo in de Veghelse bieb. Daartussen? Heel veel kunst en cultuur met ook grote namen als Bart Chabot, Pepijn Lanen en Maarten van den Elzen.

Kerkenhof
Kees uit Heesch, samen met zijn vrouw op de fiets, geniet van hetgeen hij voorgeschoteld krijgt. Het kunstwerk 'Kerkenhof' van Walter van der Velden waarbij een aantal felgekleurde kerken het landschap sieren, trekt zijn bijzondere aandacht. "Als wij fietsen richten we ons altijd op kerken, die zie je overal. Het zou toch zonde zijn als ze uit het landschap zouden verdwijnen?", zegt hij. De kunstenaar bereikt daarmee wat hij wilde: mensen bewust maken van de belangrijke rol die kerkgebouwen in het landschap spelen.
Maartje van den Bosch staat deze zonnige zondag in de schaduw aan de oevers van de Aa. Met haar Gedichtenwensboom waarin tal van voorwerpen hangen. Bezoekers mogen er eentje uitkiezen een aan de hand daarvan leest zij een gedicht voor uit eigen werk. Zij raakt niet uitgepraat over de opzet van Het VerhAal. "Wat een geweldig initiatief. Vooral ook omdat er mensen komen die normaal niet zo snel naar een expositie gaan."
Organisator Mathieu Bosch sprak van 'een geslaagde editie'. Naar schatting waren er volgens hem zo'n 2000 bezoekers, een aantal waar de organisatie dik tevreden mee is. "Maar het zijn vooral de enthousiaste reacties waar we blij mee zijn. Bijvoorbeeld over de watermis van pastoor Joost Jansen of over het werk van de relatief onbekende Jan van Daal. Verder is het heel bijzonder dat je op plekken komt waar je normaal niet kunt komen. Speciaal voor deze dag heeft Waterschap Aa en Maas een bijzonder stukje natuur vrijgemaakt. Dat maakt Het VerhAal uniek."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant