Drie leden van de schilderclub van Anoek: Anja Rademakers, Anoek van Berkel, Marianne van 't Hullenaar (v.l.n.r.)
Drie leden van de schilderclub van Anoek: Anja Rademakers, Anoek van Berkel, Marianne van 't Hullenaar (v.l.n.r.)

Meer dan vijftig ateliers doen mee aan Open Atelierdagen

Kunst en cultuur 1.027 keer gelezen

VEGHEL | De vijfde editie van de Open Atelierroute van Veghel staat voor de deur. Op zaterdag 23 en zondag 24 september openen meer dan 52 kunstenaars hun atelier. Ook het Zwijsen College en het Fioretti doen mee aan de Atelierroute.

In Veghel, Mariaheide, Zijtaart, Erp, Keldonk en Boerdonk stellen kunstenaars hun werken tentoon. Kunstliefhebbers kunnen een kijkje nemen op een informele manier bij kunstenaars uit de regio. Alle ateliers openen hun deuren van 11 tot 17 uur en de kunstenaars zijn ter plekke aanwezig te vertellen over hun werk.

Diversiteit in Veghel
Fotografe Mirjam Evers doet dit jaar voor het eerst mee. ''Wie bij mij een kijkje neemt tijdens de Open Atelierdagen zal waarschijnlijk dingen zien die hij of zij nog nooit eerder zag. Ik fotografeer dingen waar ik me over verwonder, daar neem ik mensen graag in mee.'' Mirjam begon vijf jaar geleden met serieus fotograferen. ''De diversiteit is groot in Veghel. Ik vind het een aangename verrassing dat zoveel ateliers meedoen. Dat maakt het natuurlijk ook interessanter voor het publiek, er is wat te kiezen.''

Schilderclub
Ook kunstenares Anoek van Berkel doet dit jaar voor het eerst mee met haar schilderclub. Met z'n zessen stellen zij hun atelier open. ''Zo kunnen we onze kunst laten zien aan een groter publiek. Daarnaast is het leuk om met z'n allen wat te doen.'' De zes kunstenaars schilderen allen met acrylverf. De kunst binnen de groep is echter heel erg divers: ''Ik schilder voornamelijk realistisch en stillevens, maar een ander schildert weer in een heel andere stijl, dat maakt het mede mooi.'' De groep zal werk in de tuin tentoonstellen. ''We willen er wat leuks van maken, misschien regelen we nog muziek'', vertelt Anoek enthousiast.

Lopend van atelier naar atelier
Het mooie vindt de kunstenares dat je zo van het ene naar het andere adres kunt lopen of fietsen. ''Het is leuk om te zien hoeveel verschillende kunst er in Veghel wordt gemaakt. van beeldende kunst tot fotografie en van professionele kunstenaars tot amateurs. Het is goed om te zien dat zoveel ateliers meedoen. Ik vind het uniek dat dit er is, je ziet dat Veghel echt een cultuurstad is.''

Kijk op www.openatelierrouteveghel.nl voor meer informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant