Afbeelding

Jodiumtabletten worden ook in Veghel verspreid

Gezondheid 2.135 keer gelezen

VEGHEL | Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1.2 miljoen huishoudens in Nederland. Ook in Veghel worden de tabletten verspreid.

De jodiumtabletten worden verspreid onder mensen die in een straal tot 100 kilometer rond een kerncentrale wonen. De tabletten bieden bescherming bij de uitstoot van radioactief jodium in geval van een kernongeluk of nucleaire aanslag.
Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen dat zich via de lucht verspreidt. Adem je dit in, dan komt het in je lichaam terecht. De schildklier neemt het vervolgens op, wat later schildklierkanker kan veroorzaken. De jodiumtabletten zorgen ervoor dat de schildklier vol zit met schoon jodium. Het radioactieve jodium wordt dan niet opgeslagen.

Kinderen
Inname van jodiumtabletten is alleen nodig wanneer er radioactief jodium uit een kerncentrale verwacht of gemeld wordt. De overheid geeft het juiste tijdstip aan via mobiele telefoon (NL-Alert), crisis.nl en de media.
Mensen tot en met veertig jaar die in een zone tot twintig kilometer van een reactor wonen, krijgen de pillen thuis. Daarnaast krijgen alle kinderen tot achttien jaar en zwangeren in een straal tot 100 kilometer de pillen.
Kinderen tot achttien jaar hebben de meeste kans op schildklierkanker, daarom geldt voor hen een groter gebied. Voor mensen boven de veertig is het risico op schildklierkanker verwaarloosbaar.

Postcodecheck
Op de site van de rijksoverheid kan men een postcodecheck doen om te zien wie de jodiumtabletten ontvangt. Daar staat ook meer informatie over de verspreiding en het gebruik van deze tabletten.
Dat de overheid nu besluit meer tabletten uit te delen, betekent overigens niet dat de kans op een kernramp is toegenomen.




Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant