Imad, Sjanet (teamleider VluchtelingenWerk) en Azad organiseren een 'Nederland ontmoet Syrië festival' op de Noordkade.
Imad, Sjanet (teamleider VluchtelingenWerk) en Azad organiseren een 'Nederland ontmoet Syrië festival' op de Noordkade.

'Nederlanders moeten weten dat ik niet voor het geld naar hier ben gekomen'

Algemeen 2.069 keer gelezen

VEGHEL | Imad Mohammad en Azad Abdou kwamen ongeveer drie jaar geleden naar Nederland. Beide waren woonachtig in Syrië, maar door de oorlog was het daar te gevaarlijk geworden. "Als je even boodschappen ging doen, wist je niet zeker of je weer thuis zou komen", vertelt Azad.

Veel Nederlanders weten weinig over de Syrische gewoontes en cultuur. Imad en Azad willen daar graag verandering in brengen. "Nederlanders moeten weten dat ik niet voor het geld naar hier ben gekomen, maar omdat het in Syrië echt veel te gevaarlijk was. En is", legt Azad uit. Samen met Imad wilde hij graag een seminar houden om de Veghelse bevolking de kans te geven om kennis te maken met Syrië. Sjanet Adank, teamleider VluchtelingenWerk Zuid-Nederland, was meteen enthousiast. "Ik vond het een leuk idee en wilde het eigenlijk direct iets aantrekkelijker maken. Ook kregen we meteen hele enthousiaste reacties. We zijn toen in overleg met elkaar gekomen tot een eendaags festival op de Noordkade. Het wordt veel groter dan gedacht", vertelt ze.

Vluchtverhaal
Imad en Azad proberen het gesprek te volgen. Ze begrijpen de Nederlandse taal vrij goed. Spreken valt nog een beetje tegen. "Syrië was voor de oorlog een fantastisch land. Door alle ellende wordt dat nog wel eens vergeten. Met dit festival willen we de mensen laten zien hoe mooi ons land was", legt Imad in het Engels uit. Azad vervolgt: "In Nederland krijgen we veel hulp en worden we hartelijk ontvangen. Op deze manier proberen we wat terug te doen. De mensen hier zijn zo vriendelijk."
Toch is dat niet de enige reden waarom beide heren besloten het Nederland ontmoet Syrië festival te organiseren. Imad: "Mensen willen weten hoe het leven in Syrië was. Ik probeer ze dan te vertellen dat het een mooi land was. Tijdens het Syrië Festival gaat dat zeker lukken. Er wordt gedanst, gekookt en gegeten en er komen mensen vertellen over Syrië." Azad vult enthousiast aan: "We leven tussen de Nederlanders en ik wil ze graag laten zien waar ik vandaan kom. Het wordt echt heel leuk en ook bijzonder. Zo komt de pas elfjarige Fatima zingen en haar broer Hasan (18) gaat Syrisch dansen met de bezoekers. De twaalfjarige Nour vertelt haar vluchtverhaal." Het is een kleine greep uit het bomvolle programma.

Politieke doeleinden
"Het festival heeft geen politieke doeleinden. Het gaat over de schoonheid van het land voor de oorlog en ook een beetje over de ellende nadat het geweld uitbrak. Het is een Syrisch-Nederlandse integratiebijeenkomst", legt Sjanet uit.

Levensgevaarlijk
Een vaste baan hebben Imad (was leraar Engels) en Azad (deed de inkoop voor grotere hotels) nog niet, maar daar komt snel verandering in als het aan hen ligt. "Ik heb straks een sollicitatie bij een ICT-bedrijf. Spannend hoor. Wij willen graag werken en zijn absoluut geen profiteurs. Het is alleen niet eenvoudig om werk te vinden", zegt Azad. Sjanet knikt: "Het gaat wel beter, maar het is inderdaad soms lastig. De gemeente Meierijstad heeft een project met IBN. Het zijn niet altijd de leukste baantjes, maar ze verdienen uiteindelijk hun eigen geld. Syriërs willen over het algemeen snel de taal leren en aan het werk."

'Ik ben gelukkig hier'
Beide heren zouden, mits 'in peace', best willen terugkeren naar Syrië. Momenteel is dat niet aan de orde. "De oorlog heeft alles veranderd. Het is nu levensgevaarlijk in Syrië en ik denk niet dat daar snel verandering in komt", aldus Imad. Voorlopig blijven zowel Azad als Imad in Nederland. "Dat is geen straf hoor", lacht Azad. "Nederland is een prachtig land. Ik ben gelukkig hier", zo besluit hij.

Het Syrië Festival is op zaterdag 4 november van 14.30 uur tot 18.30 uur in de Podiumzaal op de Noordkade. Het is gratis te bezoeken.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant