De werkzaamheden op de Markt vormen, als het goed is, geen belemmering voor de realisatie van de ijsbaan en de tent.
De werkzaamheden op de Markt vormen, als het goed is, geen belemmering voor de realisatie van de ijsbaan en de tent.

Veghel on Ice 'hoort thuis' op de Markt

Algemeen 1.781 keer gelezen

VEGHEL | Eindelijk komt er een ijsbaan op de Markt in Veghel. Zo voelt dat althans voor Rotary Meierijstad e.o. (voorheen Rotary Veghel). Na twee succesvolle edities op de Noordkade strijkt de ijsbaan van 7 december tot en met 7 januari neer voor de Veghelse kroegen op de Markt. "Vele Veghelaren vinden dat Veghel on Ice thuishoort op de Markt en wij willen dat, na de geweldige samenwerking op de Noordkade, als organisatie graag waarmaken", aldus Ton Janssen.

Er komt een flinke tent op de Markt te staan. Ton legt uit dat kosten nog moeite worden gespaard. "Het wordt een mooie en transparante tent. Voorbijgangers zien de mensen schaatsen. Verder wordt de tent groot en hoog. Je krijgt echt een ruimtelijk gevoel." Het realiseren van een tent is best een grote kostenpost en brengt dus financiële risico's met zich mee. Ton maakt zich echter niet druk: "De afgelopen edities hadden we die kosten niet. Dus daar hebben we uiteraard op ingespeeld. Van stress is geen sprake, want alles is geregeld. Kostentechnisch komen we, mede door ondersteuning van sponsoren, niet in de problemen", verzekert hij.

Vergunning
Het is voor Rotary Meierijstad geen commercieel project. "Alles wat we overhouden, investeren we in de ijsbaan of doneren we aan goede doelen. De Rotary is een serviceclub en wij willen daar met dit project graag invulling aan geven. Ons streven was, na de successen op de Noordkade, om Veghel on Ice op de Markt te houden. Ik ben blij dat het er nu van gaat komen en hoop dat de ijsbaan daar de komende jaren wordt voortgezet."

Werkzaamheden
Buiten de tent en de ijsbaan om zijn er geen dure overheadkosten. Dat komt mede omdat het horecagedeelte compleet is uitbesteed aan de Veghelse horecagelegenheden op de Markt. Voor het exploiteren van de ijsbaan kan de Rotary weer rekenen op de steun van het Sint Barbara Gilde uit Veghel. Ook de gemeente is, ondanks dat de officiële vergunning nog even op zich laat wachten, positief gestemd en heeft alle medewerking toegezegd. De werkzaamheden op de Markt vormen hierin geen belemmering. "We zijn blij dat het gelukt is tot een werkplanning te komen waarbij de geplande evenementen op de Markt kunnen plaatsvinden. In december kunnen inwoners er genieten van Veghel On Ice, een fantastisch familie-evenement. Voor horeca en ondernemers in het centrum is het ontzettend belangrijk dat in de wintermaanden zo'n evenement bij hen voor de deur staat. Dat geldt natuurlijk ook voor de andere evenementen zoals Sinterklaas en Carnaval", aldus wethouder Harry van Rooijen.

Strippenkaart
De baan wordt ongeveer even groot als vorig jaar (600 vierkante meter). Er komen ook weer verschillende activiteiten. Ton: "Er zit het een en ander in de pijplijn. Ik verwacht dat de nieuwe Prins Carnaval van Veghel wel weer een dagje komt schaatsen. Ook zijn er weer schaatslessen en worden de mogelijkheden om Curling te spelen vergroot."
Aan het verwezenlijken van de ijsbaan kleeft al twee jaar een maatschappelijk doel. Iets wat ze bij de Rotary belangrijk vinden en waarmee ze dus doorgaan. "We willen de jeugd aan het sporten krijgen. Sporten is gezond, maar moet ook plezierig zijn. Wij bieden de jeugd een mooie gelegenheid om overdekt te komen sporten en ook veel plezier te hebben."

Scholen
Tot de kerstvakantie mogen alle scholen in Meierijstad onder schooltijd gratis gebruik maken van de baan. "Ze zijn door ons aangeschreven en kunnen zich inschrijven. Onze vrijwilligers plannen en coördineren de deelname. Wij faciliteren de ijsbaan. De begeleiding van de scholieren blijft in handen van het schoolpersoneel. De schaatsjeugd komt vooral uit Sint-Oedenrode, Veghel en omstreken. Schijndel heeft een eigen ijsbaan", legt Ton uit. Uiteraard kan er ook gewoon een kaartje worden gekocht. Voor 5 euro mag men de hele dag schaatsen. Daar zit schaatshuur bij. "Ook zijn we bezig met een strippenkaart voor de echte fanatiekelingen."

De buurt
Omwonenden hebben een brief met informatie en uitleg over de ijsbaan en de tent op de Markt gekregen. Er is tevens een voorlichtingsavond geweest. "De buurt ondersteunt het project, maar is wat angstig voor eventuele muziekoverlast. De horeca is verantwoordelijk voor de muziek die ze zelf draaien. Wij verzorgen alleen de muziek op de ijsbaan. Waar nodig bemiddelen wij natuurlijk en zorgen we ervoor dat er geen frictie ontstaat."

Negentien duizend bezoekers
Ton hoopt het succes van vorig jaar minimaal te evenaren. "Toen hadden we een kleine negentien duizend bezoekers. Stiekem hoop ik op meer."
De organisatie is nog hard op zoek naar vrijwilligers voor Veghel on Ice. "Dat blijft altijd spannend. Je wil de baan altijd openhouden, maar daarvoor zijn wel genoeg vrijwilligers nodig", besluit Ton.
Belangstellenden kunnen contact opnemen met vrijwilliger@veghelonice.nl. Dat geldt ook voor leerlingen van het Fioretti en Zwijsen College die nog een maatschappelijke stage moeten of willen volgen.

Meer informatie en de openingstijden zijn binnenkort terug te vinden op www.veghelonice.nl. De site wordt momenteel compleet vernieuwd. Voor vragen neem contact op met: info@veghelonice.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant