Afbeelding

Ad Kocken is al 60 jaar supporter van Blauw Geel

Sport 1.211 keer gelezen

VEGHEL | Ad Kocken? Is dat die lange die wel eens aan de poort staat? Juist dat is Ad en hij noemt zich poortwachter. Voetbalclub Blauw Geel'38 telt veel vrijwilligers. De ribben van je club zei oud-voorzitter Jan van Heeswijk (†) ooit. Ad Kocken (69) is er daar een van. Vaak onzichtbaar. Altijd binnen de lijntjes gekleurd en geen zin in verhitte discussies. Saai? Nee, bon ton, liefde voor de club en gek van het spelletje voetbal.

Door: Peter Kuijpers.

Omdat hij al zolang supporter is en veel vrijwilligerswerk doet lijkt een nadere kennismaking meer dan gewenst. Ad blijkt plots een heerlijke babbelaar en de verhalen komen los. Geboren in Bergen op Zoom en met het gezin op negenjarige leeftijd naar Veghel verhuisd. Vader was Rotterdammer en vertegenwoordiger in aardewerk. Opgegroeid in de Wilhelminalaan in de Oranjewijk. Ad: "Het voetballen begon voor mij bij Blauw Geel'38, maar het bleven altijd maar lagere teams ook bij de senioren. Ik had het niet, maar daarom niet minder gezellig. Ik ben van de jeugd af altijd gaan kijken samen met mij vader (†), zowel uit- als thuiswedstrijden. Hij was vertegenwoordiger en had een auto dat was verdomd handig."

Oldenzaal
Veel trainers zitten nog in het geheugen gegrift: "Heb goede herinneringen aan veel trainers. Om er een paar te noemen: Willy van Sleeuwen, Ad Peeters, Maarten van Vugt en Harrie Blokhuis. Harrie bleef na zijn vertrek nog lid van de supportersclub, dat doen er maar weinigen. Na afloop hield het voor mij op en gingen we naar huis. Ik ben geen type die dan nog eens de kantine induikt, hoe gezellig dat ook schijnt te zijn."
Wel zijn de wedstrijden tegen Quick'20 speciaal: "Daar in Oldenzaal woont mijn broer Peter. Het is niet zo'n voetballer, maar als Blauw Geel'38 komt gaat hij kijken en zien we elkaar."

Jeugdkamp
Ad is financieel geschoold. Om die reden ook penningmeester van supportersclub en de 'Club van 101'. "En poortwachter en penningmeester van biljartvereniging Krijt op tijd", vult hij nog aan. De Club van 101 werd jaren geleden opgericht door Piet Vogels, toen kantinebeheerder en bestaat nog steeds al doet het ledenaantal de naam geen eer aan. "Nee dat klopt. Dat zouden er best een paar meer mogen zijn. We zitten nog boven de vijftig, dat wel. We doen er veel goede dingen mee voor de jeugd. Een paar keepershandschoenen, ondersteuning voor het jeugdkamp, noem maar op. We steunen ook het project van de jeugdscheidsrechters. We hebben veel hulp van de voormalige penningmeester van Blauw Geel'38: Marcel van Rijbroek."

Contributie
Dan is er nog de supportersclub waar de financiën eveneens in zijn handen liggen. Ad vervolgt: "Een mooie club al vergrijzen de deelnemers. Veel supporters rijden zelf en we moeten alle zeilen bijzetten om de bus te laten renderen. Maar dat gaat lukken. We gaan alleen niet naar OJC Rosmalen en het verre Be Quick 1887 in Groningen dat is niet te betalen. Mocht het zover komen dat hij belangrijk wordt (gespeeld op 22 april 2018 red.) kunnen we dat nog overwegen. Vorig jaar hebben we de contributie verhoogd, dit jaar hebben we het zo gelaten. We worden hierin door Blauw Geel'38 financieel ondersteund. De leden betalen per reis, ongeacht waar naar toe, vijf euro en niet-leden betalen 12.50 euro om mee te mogen. Nellie van den Akker houdt dat goed bij in de bus", besluit Ad, die met zijn team ook de kaartverkoop en poortwachters levert bij Blauw Geel'38. Waar hij dus zelf ook vaak staat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant