De amateurkoks zijn er klaar voor
De amateurkoks zijn er klaar voor
+ FOTO'S

Heel Veghel Bakt smaakt naar meer: 'Fantastisch dat je er bent'

Algemeen 5.667 keer gelezen

VEGHEL | Esther de Bie van ONS Welzijn staat een grote groep amateurkoks toe te spreken in de Bibliotheek in Veghel. Op vijftig adressen wordt er woensdagmiddag 25 oktober samen gekookt én gegeten. 82 ouderen worden verrast met een diner en een gezellige avond. "In totaal eten er vanavond 181 mensen samen. Geweldig", aldus Esther.

Samen met Natasja de Groot, die woensdagochtend al aangaf zenuwachtig te zijn, is Esther de drijvende kracht achter het project wat perfect in het straatje van Heel Veghel Bakt past. Ook Esther geeft aan best gespannen te zijn. Toch zit ze vol optimisme: "Ik zie veel gemotiveerde hobbykoks. Dus volgens mij gaat het helemaal goed komen." Natasja is zeer tevreden over het aantal aanmeldingen. "Ons doel was 25. Het is indrukwekkend als je vervolgens bijna het dubbele aantal haalt."

Jan en Dennis hadden het meteen gezellig.

Bij Jan Emonds (71) is hobbykok Dennis Cohnen te gast. Bij binnenkomst springen de tranen in Jans ogen. "Soms zie ik dagen niemand. Ik vind het fantastisch dat je er bent", zegt hij met vochtige ogen tegen Dennis. De gelegenheidskok was al langer op zoek naar een dergelijk initiatief. "Koken is een hobby van me en op deze manier maak ik er andere mensen blij mee. Mijn vrouw en twee kinderen komen zo ook nog." Jan begint te stralen: "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd", zegt hij terwijl hij de kalender terughangt waarop hij net wilde laten zien dat hij volgende week niet veel te doen heeft.

Alle ouderen zijn uitgenodigd om donderdag naar de Hofzittingen te komen. "Voor een hapje en drankje wordt gezorgd", aldus prins carnaval Robert Danse, die zelf als kok ook meedeed aan Heel Veghel Bakt.

Jan: "Precies een jaar geleden kwam ik uit het ziekenhuis. Het is bijzonder dat Heel Veghel Bakt vandaag is." Dennis reageert direct: "Dan maken we er een feestmaal van." De soms eenzame Jan kijkt tevreden rond en begint aan een volgend verhaal. De boodschappentas, gesponsord door AH Veghel, staat op het aanrecht en Dennis is al druk bezig met het schillen van de aardappels.

Depressief
In de Peellandstraat zitten Ronny de Haas en Stefanie van Berkel samen met mevrouw Molenaar (77) gezellig koffie te drinken. Niet te lang, want er moet serieus gekookt worden. Het is allesbehalve een kant-en-klaar maaltijd. De aardappels moeten worden gesneden, de worstjes gebraden en de krop sla geplukt. Ronny en Stefanie zijn druk bezig. "Ik zag het staan in de krant en was eigenlijk meteen enthousiast. Je doet toch iets terug voor een ander." Ook zijn vriendin wilde meteen meedoen. "Ik was het helemaal met Ronny eens. We hebben ons meteen ingeschreven."

Stefanie, Ronny en mevrouw Molenaar dronken eerst gezellig een kopje koffie.

Mevrouw Molenaar is er maar wat blij mee. Ze komt eigenlijk uit Eindhoven en woont nu vijf jaar in Veghel. "Daarvoor runde ik samen met mijn man een camping in Zuid-Frankrijk. Dat hebben we veertien jaar gedaan." Haar man overleed zeven jaar geleden. "Ik ben naar Veghel gekomen en zat in het begin te veel thuis." Een tijdje terug was ze dan ook best eenzaam. "Ik was depressief aan het worden. Via de Watersteeg kwam ik in contact met Esther. Door haar kom ik nu veel vaker de deur uit. Zo eet ik soms mee met Stichting Met je hart en ben ik gastvrouw bij het PieterBreughelHuis."
Toeval of niet. Ook Ronny en Stefanie wonen in de Peellandstraat. Ronny: "Het hoeft niet bij één etentje te blijven en mevrouw is uitgenodigd voor de buurtbarbecue", lacht hij. 

Gezellige avond
De bibliotheek en ONS Welzijn hebben dit project bedacht om ouderen die alleen zijn een gezellige avond met een gezonde maaltijd te bezorgen. Ze hopen dat Heel Veghel Bakt mensen uit de wijk met elkaar verbindt. "Het kan zijn dat het bij een eenmalig etentje blijft, maar wie weet zit er meer in. Daar hopen we natuurlijk op", vertelt Natasja. Bij mevrouw Molenaar thuis lijkt een vervolgafspraak er zeker in te zitten. Het is er reuze gezellig.

Selfies
Esther is tevreden. De spanning is weggeëbd. Ze geniet: "We krijgen geen appjes of belletjes dus we gaan ervan uit dat alles goed gaat." Toch gaat Esthers telefoon een paar keer af. "We krijgen alleen maar leuke foto's, voornamelijk selfies. Dat heb ik ook gevraagd. Leuk om te bewaren." Ook Natasja geniet: "Als het aan mij ligt, doen we dit een paar keer jaar door heel Meierijstad."

Afbeelding
De amateurkoks zijn er klaar voor
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant