Marco Bons is voorzitter van de Prinsenkeuzecommise: 'Ik ben heel blij met de keuze.'
Marco Bons is voorzitter van de Prinsenkeuzecommise: 'Ik ben heel blij met de keuze.'

De nieuwe Prins Carnaval heeft 'het liefst dat de zon schijnt'

Carnaval 5.786 keer gelezen

VEGHEL | Er zijn maar weinig mensen die weten wie de nieuwe Prins Carnaval van Kuussegat wordt, laat staan invloed hebben op de keuze. Marco Bons heeft het allebei. Als voorzitter van de Prinsenkeuzecommise mocht hij de nieuwe prins officieel vragen. "De nieuwe Prins heeft er geen seconde over getwijfeld. Het was meteen 'Ja, natuurlijk'. Daarna heeft hij pas het thuisfront geïnformeerd", lacht Marco.

Marco kent het nieuwe trio al 45 jaar. "Het is een sportief iemand met een sterke band met Kuussegat. Hij is bekend binnen Veghel en is altijd een carnavalsliefhebber geweest." Maar waar houdt de nieuwe Prins van? Marco begint geheimzinnig te lachen: "Hij houdt van de kou, maar het liefst heeft hij dat de zon schijnt."

Glunderen
De nieuwe Prins kwam nietsvermoedend bij Marco langs op de zaak. "Hij had niks door. Na een tijdje vroeg ik hem of hij nieuwe de prins van Kuussegat wilde worden. Hij begon te glunderen van oor tot oor." Het antwoord was dan ook niet geheel verrassend 'Ja, natuurlijk'. "Ook de adjudanten zijn razend enthousiast. Ze passen perfect bij elkaar. Ik ben heel blij met de keuze."
Vrijdag wordt het grote geheim rond 20.30 uur onthuld. "Voor ons spannend, voor carnaval minnend Veghel spannend, maar vooral voor het trio. Ze staan alle drie te popelen om vrijdag helemaal los te gaan. Het kan ze niet vlug genoeg gaan."

Elfde van de elfde
Naar de Hofzittingen kijkt Marco reikhalzend uit. "Het is altijd een gezellige boel. Dit jaar valt de zaterdag op de elfde van de elfde. Dat is helemaal bijzonder en daar gaan we extra aandacht aanbesteden. Het wordt nog carnavalesker dan de voorgaande edities."

Feest
De eerste repetities vonden dinsdag al plaats. Marco: "Er moet goed geoefend worden. Woensdagavond hebben we de bijzondere (carnavals)raadsvergadering in Zijtaart en donderdag barst het feest los." De OPA's, Afslag Veghel en de verschillende onthullingen. Het komt stuk voor stuk weer aan bod. "Het is dit jaar vooral Veghel wat de klok slaat. Bijna alle optredens komen uit Kuussegat. Alleen maar mooi voor zo'n evenement. Bovendien gaat het veel over het Veghelse. Dat is toch wat herkenbaarder voor de mensen."
Carnaval leeft dus in Veghel. "Het is eigenlijk niet normaal. De Hofzittingen zijn van hoge kwaliteit in een prachtige ambiance. De Veghelaren zijn qua dat betreft best verwend", vindt Marco.

Compliment
Vrijdag begint de avond met het afscheid van Robert, Jan en Nico. "Deze drie verdienen een groot compliment. Ze hebben het fantastisch gedaan en veel initiatief getoond. Samen met de vrouwen hebben Robert, Jan en Nico er een super jaar van gemaakt", besluit Marco.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant